Primul vehicul dual din lume: cum arată autobuzul-tren

9 ianuarie 2022
article img
Au fost create într-o varietate de culori. Foto: Getty Images

Nu este ceva dintr-un film ştiinţifico-fanstastic! A fost inventat cu adevărat primul mijloc de transport dual din lume: autobuzul-tren! Vehiculul hibrid, care merge şi pe şosea, dar şi pe calea ferată, a fost prezentat recent în oraşul Kaiyo, din prefectura Tokushima, insula Shikoku, situată la sud-vest de principala insulă a Japoniei, Honshu.

article img
Roţile de şosea se ridică şi se coboară roţi de cale ferată. Foto: Getty Images

Arată ca un autobuz, de mai mici dimensiuni decât autobuzele pe care le ştim, însă are acelaşi aspect ca vehiculele binecunoscute de pe şosele.

Pe şosea, primul mijloc de transport dual din lume, numit DMV, merge cu roţi de cauciuc, ca orice autobuz.

Când circulă ca un tren, trebuie schimbat modul de mers prin coborârea unor roţi de metal de sub ”burta” vehicului. Roţile de cauciuc din faţă se ridică, iar cele din spate rămân coborâte pentru a propulsa vehiculul.

Schimbarea din mijloc de transport pe şosea în mijloc de transport pe şine, ca tren, se face în aproximativ 15 secunde.

article img
Ca tren, circulă cu viteza 60 km/h. Foto: Getty Images

„DMV poate să-i transporte pe localnici atât ca autobuz, cât şi pe şine. În special în zonele rurale cu o populaţie îmbătrânită, ne aşteptăm să fie un mijloc foarte bun de transport”, a spus Shigeki Miura, manager al Companiei de Căi Ferate Asa”.

Pentru realizarea DMV, specialiştii niponi au lucrat peste un deceniu. Autorităţile din Tokushima speră ca noul mijloc de transport să devină o atracţie pentru turiştii curioşi care vor să vadă primul mijloc de transport dual cu propriii ochi.

article img
Ca autobuz, atinge viteza maximă de 100 km/h. Foto: Getty Images

Vehiculele duale, produse într-o varietate de culori, echipate cu motoare diesel, pot să transporte până la 21 de pasageri cu o viteză de 60 km/h, ca tren, şi cu o viteză de 100 km/h, ca autobuz.

O flotă de astfel de vehicule va asigura transportul pe coasta insulei Shikoku, facilitând circulaţia între oraşe. Pasagerii au parte de peisaje care îţi taie răsuflarea în timpul călătoriilor.