Ce trebuie să eviți în Sâmbăta Mare pentru a fi ferit de rele tot anul. Greșeala pe care o fac mulți români

Ultima actualizare:

Sfânta și Marea Sâmbătă rememorează îngroparea Mântuitorului și pogorârea Sa la iad, salvând neamul omenesc și scoțându-l din stricăciune. Este ultima zi din Săptămâna Patimilor și, de asemenea, ultima zi de pregătire a Paştilor.

Pogorârea în mormânt a Mântuitorului. Foto: Wikipedia
Pogorârea în mormânt a Mântuitorului. Foto: Wikipedia

În Sâmbăta Mare se taie mielul, iar gospodinele vopsesc ouăle și pregătesc majoritatea mâncărurilor. În această zi se pot face ultimele retușuri prin casă și se pregătesc hainele noi ce se vor purta la slujba de Înviere. De Paște, este bine să se poarte veșminte albe, iar femeile trebuie să îmbrace cel puțin o cămașă nouă, iar bărbații să poarte o pălărie nouă.

Ce trebuie să eviți în Sâmbăta Mare

Pentru a-ți merge bine este interzis să te cerți sau să îi superi pe ceilalți și este bine să ne împăcăm cu toată lumea, mai ales cei care s-au împărtășit.

Cei care se împărtășesc în Sâmbăta Mare nu au voie să sărute pe nimeni, inclusiv icoanele. Se spune că persoana care îi va săruta le va ,,fura” împărtășania. Cei care s-au împărtășit nu pot consuma alimente cu sâmburi (măsline) sau oase (pește) pentru a nu scuipa din greșeală mici particule provenite din Sfântul Potir. De asemenea, nu este bine ca persoana care a primit împărtășania să adoarmă imediat, pentru a nu saliva involuntar.

Pentru a fi ocrotit de rele este bine să ții tot postul, inclusiv în Sfânta și Marea Sâmbătă, care reprezintă ultima zi de post. De aceea, gospodinele, conform învățăturilor bisericii, nu au voie să guste preparatele de dulce, nici măcar atunci când le gătesc.

În această zi este interzis să speli rufe, se spune că lăturile ajung în pomana oferită pentru cei adormiți.

Superstiții

Conform site-ului traditii-superstitii.ro, vasele trebuie așezate în cuptor doar cu mâna dreaptă, iar pentru a fi feriți de necazuri în anul ce urmează, numărul tăvilor în care se coc pasca și cozonacii trebuie să fie cu soț.

În trecut, oamenii îngropau oasele și resturile adunate după tăierea mielului la rădăcina unui măr sau păr sănătos, pentru ca toți membrii familiei să fie sănătoși pe tot parcursul anului.

Potrivit unui alt obicei, este bine să nu dormi deloc în noaptea de Înviere, deoarece este momentul când se deschid cerurile, iar Domnul poate îndeplini cele mai arzătoare dorințe celor pe care îi găsește așteptând.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
gratar mici
image
image
image
image
image
image
carte pexels jpg
bani jpg
gaina wendy (2) jpg
banca pixabay jpg
image png
thief 1562699 1280 jpg
Vladimir Putin Profimedia jpg
1 zodii bani jpg jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net