Şampon de urzică făcut în casă. Tot ce ai nevoie să știi
Urzică a fost folosită de secole întregi pentru a trata diferite afecţiuni, inclusiv astmul bronşic, infecţiile renale, tusea, anemia şi răcelile. Această plantă este folosită şi împotriva căderii părului, aşa că îţi oferim câteva sfaturi pentru un şampon de urzică făcut în casă.
Urzicile au fost descoperite în Danemarca, în Epoca Bronzului. Rădăcinile şi frunzele au fost utilizate pentru scăderea tensiunii arteriale, pentru a accelera vindecarea unor răni şi pentru îmbunătăţirea digestiei. Însă această plantă acţionează şi că un tonic asupra părului şi stimulează creşterea acestuia. Dacă vrei un şampon de urzică făcut în casă, noi îţi oferim reţeta.
Şampon de urzică făcut în casă: cum se prepară
Produsele cosmetice şi de îngrijire din comerţ conţin numeroase chimicale, care dăunează pielii. Părul curat, sănătos şi strălucitor se poate obţine şi cu ajutorul unui şampon de urzică făcut în casă. Pentru asta ai nevoie de doar patru ingrediente:
- 500 ml ceai concentrat de urzică (se obține prin infuzarea a 4 linguri de plantă la 500 ml apă)
- 4 linguri fulgi de săpun de casă (se obţin răzuind o bucată de săpun de casă)
- 2 linguri ulei de măsline
- 2 linguri miere de albine
Se realizează o emulsie din aceste patru ingrediente şi se spală părul. După ce se curată părul cu şampon de urzică făcut în casă, se clăteşte cu o soluţie din apă şi oţet, apoi cu foarte multă apă.
Şampon de urzică făcut în casă: beneficii şi atenţionări
Urzicile sunt un secret al vitalităţii, sănătăţii, sunt un excelent tonic pentru că ajută la eliminarea stărilor de oboseală şi stres, iar dacă le consumi regulat, răcelile şi afecţiunile datorate sistemului imunitar scăzut te vor ocoli. Mai mult, această plantă îmbunătăţeşte starea de sănătate a scalpului şi întăreşte foliculii de păr. În plus, șamponul de urzică făcut în casă redă părului strălucirea şi frumuseţea. Această plantă este perfectă şi pentru cei ce nu reuşesc să scape sub nici o formă de mătreaţă. Totuşi, nu te aştepta că aceasta să fie o poţiune magică şi să funcţioneze peste noapte. Este nevoie de un timp pentru că efectele să aibă loc.
Urzica este bogată în lipide, protide, glucide, flavonoide, amîne, steroli (fitosteroli), amîne, cetone, ulei volatil, acizi, complex vitaminic (provitamină A, B2, C, K). Constituie una din cele mai accesibile materii prime pentru obţinerea industrială a beta-Carotenului şi clorofilei. Se utilizează în industria cosmetică la formularea sampoanelor şi balsamurilor pentru par datorită proprietăţilor sale antiseptice, astringente, antiseboreice, antialergice, de stimulare a creşterii părului, cicatrizante, regenerante.
Şampon de urzică făcut în casă poate avea efecte adverse. Poate provoca urticarie, iritatie sau alergie în cazul persoanelor sensibile. Administrate pe plan intern, urzicile pot duce la disconfort gastric, arsuri, balonare şi dificultate la urinare. În plus, urzicile pot provoca retenţie de apă, ceea ce le fac să nu fie recomandate persoanelor care au probleme cu inima sau afecțiuni renale. Femeile trebuie să fie atente pentru că această plantă poate duce la modificarea datei ciclului menstrual.