Sărbătorile cu socrii: sfaturi pentru armonie în familie
Este perioada vizitelor, a meselor întinse, a revederilor. Iar multe reuniuni de Crăciun au loc între copii şi părinţi, între socri şi nurori. Generaţiile nu de fiecare dată se înţeleg bine, dar haideţi să nu stricăm atmosfera de sărbători! Pentru aceasta, luaţi aminte la câteva recomandări.
Ai văzut multe cazuri în care soacra şi nora să se iubească sincer şi să se înţeleagă de minune? Noi nu. Printr-un mister al naturii, soacra şi nora se au ca şoarecele şi pisica. Dar, pentru că suntem oameni, dotaţi cu raţiune şi bun simţ, putem să învăţăm să ne simţim bine unii cu alţii. Măcar la zile mari, cum e Crăciunul.Psihologii spun că, în general, mamele de băieţi sunt considerate mărul discordiei într-un cuplu. „Fetele, când se mărită, au mai multă autonomie şi se desprind mai uşor de părinţi. Bărbaţii, în schimb, rămân legaţi de mamă, iar aceasta are o mare influenţă în viaţa lor. Soţiile încearcă să diminueze acea legătură, mamele se simt ameninţate de pierderea controlului, nu suportă să rămână în umbră şi de aici apare conflictul”, explică psihologul Aurora Liiceanu. Petreceţi Crăciunul în familie şi ţi-e teamă să nu apară, ca de obicei, mici discuţii şi “înţepături” care să strice atmosfera? Iată câteva sfaturi pe care nu strică să le pui în practică:
- Oferă-le un cadou. De sărbători, fiecare trebuie să primească un cadou, măcar simbolic. Indiferent dacă mergi în vizită la socrii, sau vin ei la voi, oferă-le ceva pe gustul lor şi i-ai cucerit. Flori, prăjituri, bilete la teatru, ornamente pentru casă, chiar şi rame foto cu nepoţii le vor face, cu siguranţă, plăcere. Dacă soacrei îi place să gătească, poţi să-i iei decoraţiuni pentru bucătărie, pentru masă, mici electrocasnice, poate un set de tăvi de prăjituri. Îi mai poţi lua o eşarfă, un parfum (dacă ştii ce gen foloseşte), o cremă de mâini. Socrului îi poţi oferi un desfăcător de sticle, o carte bună, dacă îi place să citească, un ceas, o curea, o cămaşă.
- Nu le vorbi de rău „copilul”. Chiar dacă soţul te-a supărat în ultimul timp, chiar dacă nu te-a ajutat la gătit, la curăţenie, dacă e genul care îşi lăsă şosetele împrăştiate prin casă, nu e cazul să te apuci acum să povesteşti. Niciunui părinte nu-i place să audă vorbindu-i-se de rău copilul. Va avea tendinţa să-i ia apărarea şi aşa discuţia poate degenera.
- Laudă-ţi partenerul şi nu te feri de gesturi tandre. Vei fi mult mai câştigată, în schimb, dacă îţi lauzi partenerul în faţa părinţilor lui, demonstrând, în felul acesta, că îl apreciezi, îl admiri, îl iubeşti. Cuvintele de acest gen vor semăna mult mai multă bucurie în sufletul socrilor decât orice altceva.
În acelaşi timp, e foarte important ca în primul rând între tine şi partenerul tău să fie o atmosferă de înţelegere şi dragoste, să nu vă feriţi de gesturi tandre de faţă cu socrii (în limita bunului simţ). Dacă ei îşi văd “puiul” iubit şi fericit, se vor bucura şi nu vor avea motiv “de atac”.
- Abţine-te de la comentarii. Cu siguranţă poţi să rezişti 1-2 zile şi să te abţii de la observaţii, să nu-i contrazici. Dacă eşti musafir, lasă-i pe socri să ia decizii, să facă ce vor şi cum vor, laudă preparatele soacrei, cere-i reţeta şi nu lăsa mâncare în farfurie. Dacă eşti gazdă, fii atentă la ordine şi curăţenie, ai grijă să le oferi tot ce au nevoie pentru a se simţi confortabil.
- Nu deschide subiecte sensibile, cum ar fi educarea copiilor, problemele cu banii, dar nici teme precum religia sau politica. Pot genera dezbateri violente şi n-are rost să rişti. În plus, cu siguranţă nu o să schimbi percepţiile cuiva în câteva minute. Cele mai sigure subiecte de discuţie sunt despre vreme, alimentaţie şi călătorii.