Sarcina nedorită la căţele. Iată ce opţiuni ai dacă nu îţi doreşti puiuţi

Ultima actualizare:

    Înainte de a lua o decizie împreună cu medicul veterinar, e esenţială o ecografie
Înainte de a lua o decizie împreună cu medicul veterinar, e esenţială o ecografie

Ca şi la oameni, o sarcină în lumea animalelor nu este întotdeauna binevenită. Poate căţelusa ta e de rasă şi şi-a găsit un partener maidanez, poate are probleme de sănătate, e prea tânără sau prea bătrână, poate pur şi simplu nu poţi avea grijă de puii ei. Medicul Daniel Lescai îţi spune pe site-ul său, doctor-vet.ro, ce soluţii de a scăpa de sarcină ai.

Există mai multe opţiuni, una dintre ele fiind cea chirurgicală. Prin aceasta se realizează o sterilizare obişnuită şi se poate realiza, fără riscuri, chiar şi după jumătatea gestaţiei. Dacă nu vrei să sterilizezi căţeluşa, poţi opta pentru soluţia medicamentoasă.

„Înainte de primele 30 de zile de sarcină poţi să foloseşti prostaglandinei F2 alfa (PGF2alfa). Tratamentul se ia de două ori pe zi, timp de patru zile. Peste vârsta de 30 de zile a sarcinii se foloseşte până la observarea ecografică a lipsei produşilor de concepţie. Bromocriptina şi cabergolina sunt alte substanţe care pot fi folosite după prima jumătate a gestaţiei, însă poate avea uşoare efecte secundare. Cea mai nouă substanţă folosită în astfel de cazuri este aglepriston, ce poate fi folosită până în ziua 45 de gestaţie, dar e eficientă mai mult până în ziua 22-25”, spune medicul Daniel Lescai.

Fie că e vorba de operaţie, fie că e de tratament medicamentos, trebuie făcute investigaţii înainte. Discută cu medicul care e cea mai bună variantă pentru căţeluşa ta. Decizia se ia în funcţie de vârstă, de problemele de sănătate pe care le are, de cât de înaintată e sarcina. Poţi vedea dacă e sau nu însărcinată la 20-30 de zile de la împerechere, printr-o ecografie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Jim Caviezel FOTO Pixshark
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net