Sfântul Dumitru, cea mai importantă sărbătoare a toamnei! Care sunt tradițiile acestei zile?

Ultima actualizare:

Astăzi, 26 octombrie, este cea mai importantă sărbătoare a toamnei din calendarul creştin ortodox: Sfântul Dumitru. Moaştele Sfântului Dumitru se află în Tesalonic, Grecia, iar pentru că din moaştele sale a curs şi curge mir, a primit şi numele de Sfântul Dumitru Izvorâtorul de Mir. Aşa cum se întâmplă cu fiecare sărbătoare mare, ortodocşii români ţin seama de tradiţiile zilei.

image

Sărbătoarea Sfântului Dumitru e asociată cu sosirea iernii şi a frigului. Conform datinei, Sfântul Dumitru este patronul păstorilor. La această dată, căldura intră în pământ şi gerilă începe să-şi arate colţii. Dacă Sfântul Gheorghe are grijă ca la ziua lui să fie codrul înverzit, Sfântul Dumitru are grijă să-l facă negru, adică să-l desfrunzească. 

Ca la orice sărbătoare mare și de Sfântul Dumitru se împarte mâncare. Femeile duc mâncarea la biserică şi dau de pomană celor trecuţi în nefiinţă. Tot femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere şi nuci. În anumite zone ale ţării, pentru sufletul celor morţi, se împarte grâu fiert în lapte şi colivă.

Un alt obicei al zilei de Sfântul Dumitru se întâlneşte în Dobrogea. Mai mulţi flăcăi se întrunesc la o casă, de unde pornesc apoi prin sat cântând din fluiere şi cavale. Între ei se află şi un fecior îmbrăcat ca o cadâncă. Astfel capătă bacşişuri. Obiceiul se mai numeşte şi “datina Saiegiilor”. 

În alte zone din ţară, se aprinde o roată din paie şi este lăsată să se rostogolească la vale. Rolul acestui foc este acela de a feri gospodăria de fiare sălbatice şi de boli. 

Tot de Sfântul Dumitru se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos. Se spune că în această zi nu ai voie să foloseşti pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri şi primejdii. 

image

Toţi cei care au datorii, ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a le merge bine tot anul viitor. 

De sărbătoarea Sfântului Dumitru, sau Sâmedru, există şi superstiţii legate de vreme şi de iarna ce va urma, dintre care:

De va fi la Sâmedru vremea bună, toamna va fi lungă şi frumoasă.

Dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină şi cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină şi cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.

Dacă la Sâmedru e lună nouă, iarna se începe curând şi se termină repede.

În noaptea de Sfântu Dumitru ciobanii pândesc unde dorm oile şi, dacă dimineaţa se va scula întâi o oaie albă şi va pleca în jos, iarna va fi grea; dacă se va scula o oaie neagră şi va pleca în sus, iarna va fi uşoară.

Azi şi mâine se dă anafură la Patriarhie

Mâine, 27 octombrie, sărbătoarea continuă cu Sfântul Dimitrie Basarabov sau Sfântul Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucureştilor. La doi ani de la ultimul mare pelerinaj de la Bucureşti, sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, organizată între 22 şi 27 octombrie, a făcut din cel mai mare oraş al ţării centrul ortodoxiei româneşti. După procesiunea Calea Sfinţilor, de luni, când aproape 3.000 de pelerini au mers pe străzile Bucureştiului însoţind cinci moaşte sfinte purtate de înalţi prelaţi, alte două momente importante ale pelerinajului vor fi miercuri şi joi, 26 şi 27 octombrie, când, între orele 7.30-11.30, se va împărţi credincioşilor anafură sfinţită de Patriarhul Daniel. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
zatun lac jpg
inaugurare jpeg 5 jpeg
furtuni ploi jpeg
casse tete jpg
man at supermarket jpg
Imparateasa Messalina jpg
Infarct - inima - boli cardiace FOTO Shutterstock
tocător de legume jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net