Superstiții de Sfânta Parascheva. De ce nu se mănâncă fructe în această zi

Sfânta Cuvioasă Parascheva este sărbătorită în calendarul ortodox pe 14 octombrie. De-a lungul timpului au apărut nenumărate superstiții, iar în timp ce unii oameni sunt sceptici în ceea ce le privește, alții le respectă în fiecare an. 

pelerini venita la sfanta parascheva iasi fc 10 jpeg

Una dintre cele mai cunoscute superstiții este că în ziua de sărbătoare nu se mănâncă fructe închise la culoare sau pepene roșu, întrucât ele amintesc de sacrificiul martiric. Pe lângă asta, nu se mănâncă nici nuci, castraveți sau poame în formă de cruce.

Vezi și: Preafericitul Daniel, scrisoare deschisă către Ministerul Educației. Nemulțumirile înaltului prelat

Tradiția populară le interzice femeilor să facă treburi în gospodărie, să calce sau să coase. În caz că nu vor respecta, acestea se vor confrunta cu dureri de cap și de ochi. Nici bărbații nu sunt scutiți de la regulă, pentru că dacă vor munci, casa le va fi lovită de trăsnet și peste ea va cădea grindină.

Citește și: Ne rugăm la Sfântul Ilie să ne aducă ploaie! Iată ce tradiţii şi obiceiuri trebuie să respectăm în această zi

De Sfânta Parascheva se fac și previziuni ale vremii. Contează atât vremea în ziua în care este prăznuită Cuvioasa, cât și somnul oilor. Dacă oile dorm strânse și înghesuite, ciobanii spun că iarna va fi una grea, iar dacă oile dorm răsfirate, atunci iarna va fi blândă.

Vezi și: În tradiția populară, azi e Ziua Ursului! Superstițiile acestei sărbători

Superstițiile susțin faptul că femeile însărcinate trebuie să împartă mâncare cu copiii săraci, astfel  nașterea va fi mult mai ușoară și fără dureri.

Credincioșii nu au voie să mănânce până la ora 12, atunci când se termină și slujba în biserici, dedicată Sfintei Parascheva. Cei care mănâncă dimineața se pare că vor avea probleme cu stomacul.

Cine a fost Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva s-a născut la Epivat. La vârsta de 10 ani, aceasta a auzit un verset, care a determinat-o să se ducă să împartă hainele sale celor nevoiași.

Aceasta s-a retras în pustiul Iordanului, acolo unde a avut o viață în post și rugăciune, iar la 25 de ani a fost îndemnată de un înger să se întoarcă la familia sa.

Pe 14 octombrie, Sf. Parascheva a murit şi a fost îngropată la malul mării.

Rugăciunea către Sfânta Parascheva

Iată și rugăciunea care te va ajuta să scapi de problemele și necazurile prin care treci!

„Doamne, Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfri­co­șă­toare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu ne­so­co­tință le săvârșim.

Noi suntem păcătoși, ne­treb­nici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga mi­los­tivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.

Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim prea­sfânt numele Tău în veci.

Amin.”

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!          

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
Tokyo FOTO Shutterstock
euro valuta bani pixabay jpg
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net