Ți-ai luat cel mai nou iPhone? În cât timp ți se poate strica ecranul
Ecranele OLED pot suferi de un fenomen intitulat ”burn-in”, iar noile iPhone X de la Apple sunt și ele vulnerabile la această problemă.
Apple a așteptat foarte mult timp ca să facă tranziția de la LCD la OLED pentru smartphone-urile din portofoliu. Deși panourile OLED sunt mai subțiri, oferă culori mai vii și au un consum de energie mai mic, au și ele probleme importante. Prima dintre ele ținea de afișarea unor culori prea vii ca să fie adevărate, dar Apple a remediat acel handicap printr-un proces laborios de calibrare a panourilor. A doua este însă o limitare tehnologică ce nu poate fi ocolită cu ușurință. În cel mai bun caz, îi poți micșora impactul sau i-l poți întârzia, notează playtech.
Este vorba de burn-in, o problemă a ecranelor întâlnită inițial la plasme. Aceasta se manifestă prin întipărirea permanentă în ecran a unor imagini care au fost afișate constant pentru o perioadă îndelungată de timp. Pe vremuri, era sesizabilă prin prezența pe un TV de tip plasmă a siglei unui program precum Pro TV, dacă în cea mai mare parte a timpului urmăreai respectivul post de televiziune. --- Cei de la Apple au recunoscut că este posibil să ai parte de acea întipărire a imaginilor pe iPhone X, dar nu era foarte clar cât de greu va ieși la iveală problema. Răspunsul la această întrebare a fost oferit de o publicația coreeană intitulată Cetizen.
Află aici despre cât de repede se strică ecranele de pe iPhone X.