Ce ritual trebuie să urmeze un bolnav în ziua de Sfânta Maria Mică

8 septembrie este o mare sărbătoare creștin ortodoxă - Naşterea Maicii Domnului, primul mare praznic din anul nou bisericesc care a început la 1 septembrie.

Sfânta Maria Mică este prăznuită la data de 8 septembrie
Sfânta Maria Mică este prăznuită la data de 8 septembrie

Sfânta Marie este Împărăteasa tuturor Sfinţilor, sprijinitoarea păcătoşilor, atotputernică ajutătoare şi rugătoare pentru toţi oamenii, Maica îndumnezeirii şi mântuirii, mai cinstită decât Heruvimii şi mai mărită decât Serafimii, Preasfânta Născătoare de Dumnezeu, care ne miluieşte pe noi.

Pentru cinstirea Fecioarei Maria românii au ridicat numeroase lăcăşuri de cult care o au ca ocrotitoare pe Născătoarea de Dumnezeu. Doar în Capitală există 10 biserici care își serbează hramul azi, 8 septembrie 2022, iar în restul țării mai sunt câteva zeci de locașuri sfinte care au acest hram.

Citește și: Obiceiuri și tradiții de Sfânta Maria Mică. Ce se spune că nu este bine să faci pe 8 septembrie 

Foarte mulți români, peste două milioane, poartă numele de Maria și Marian ori derivate ale acestora. Iată ce tradiții sunt respectate în această zi de srăbătoare! 

Obiceiuri legate de activitățile agricole 

De secole românii au avut o legătură strânsă între sărbătorile religioase și activitățile agricole.

Naşterea Maicii Domnului, cunoscută în popor că „Sfânta Marie Mică", marchează hotarul astronomic dintre vară şi toamnă. Românii din toate colțurile țării țin cont de anumite tradiții pentru a avea noroc și spor în tot ce își propun. 

Această sărbătoarea anunţă începutul unor activităţi agricole de toamnă specifice fiecărei regiuni din țară.

Debutul culesului viilor, culesului  plantelor şi fructelor tămăduitoare, bătutului nucilor, semănatului grâului, orzului şi secarei și încă multe alte lucrări agricole sunt marcate de această sărbătoare.

Începând cu această zi unele păsări îşi pregătesc călătoria spre ţările calde, iar gâzele şi reptilele se retrag în pământ. Plantele nu mai sunt bune de leac şi îşi pierd puterile tămăduitoare. Vremea începe să se strice, devenind capricioasă şi mai răcoroasă.

Vezi și: Iată ce nume se sărbătoresc de Sfânta Maria 

Obiceiuri legate de aspectele cotidiene 

Românii evlavioși țin foarte mult ca în zilele de mare sărbătoare creștin ortodoxă să nu facă anumite treburi gospodărești cum ar fi măturatul, spălatul rufelor, scuturatul covoarelor, cusutul hainelor, tricotatul și alte îndeletniciri. Motivul principal al acestor interdicții ar fi protejarea persoanelor și spațiilor de forțele malefice. Aceste tradiții sunt puternic înrădăcinate, iar multe persoane, în special din zona rurală, le respectă cu strictețe. 

Ca la orice mare sărbătoare religioasă oamenii își pun nădejdea în rugăciunile lor adresate sfinților. Așa se întâmplă și la sărbătoarea Nașterii Sfintei Marii.

Se știe că Sfânta Fecioara este protectoarea femeilor. De aceea cele care vor să fie mame și cele care sunt deja însărcinate o roagă pe sfânta să le ajute, fie să aibă copii, fie să aibă o naștere ușoară.

Fetele care vor să-și găsească un soț o vor ruga pe Maica Domnului să le asculte dorința și să le ajute. 

În această zi fetele nu trebuie să îşi taie părul şi să-l arunce la gunoi, conform tradițiilor. 

De asemenea, este interzis scăldatul în ape curgătoare.

Nu ai voie să te cerţi cu nimeni de sărbătoarea Sfintei Marii, iar dacă cineva îţi poartă duşmănie este bine să te împaci cu persoană respectivă.

Ritual pentru bolnavi 

În ajunul sărbătorii, persoanele bolnave trebuie să prepare un cozonac cu multe arome şi stafide și să-l rumenească în cuptor. Această prăjitură se numește „Cozonacul Maicii Domnului”.

Bolnavii care au copt acest cozonac trebuie să împlinească un ritual: rup cozonacul în două bucăţi. O parte o aruncă în curtea casei, iar pe cealaltă o mănâncă.

Bolnavii trebuie să rostească un jurământ: „Atâta vreme cât voi trăi, nu voi mai gusta carne de capră. Pentru boală un cozonac, pentru mine, vindecare şi sănătate!” Tradiția spune că ritualul se continuă prin degustarea unui pahar de vin roşu.

Conform tradiției, dintr-un vas de lut, plin cu vin, bolnavul trebuie să toarne un pahar cu vin pe pământ, iar cantitatea rămasă să o bea treptat, rostind în gând o rugăciune pentru sănătate. Tradiţia spune că suferinzii se vindecă dacă îşi respectă jurământul.

Pentru sănătatea copiilor, mamelor li se recomanada să nu fiarbă oale pe foc.

Pe 8 septembrie creștinii merg la biserica cu pâine, fructe și lumânări pentru a fi sfințite. După slujbă, enoriașii împart aceste produse copiilor și săracilor, rugându-se Maicii Domnului să le aducă lor, familiei și prietenilor spor și sănătate în toate.

În această zi, credincioşii ţin candelele aprinse în dreptul icoanei Fecioarei Maria şi împart din fructele toamnei pentru morţi. Este important ca acestea să fie sfințite în biserica.

Potrivit tradițiilor, se obișnuiește ca de 8 septembrie să se organizeze târguri alimentare și meșteșugărești în multe locuri din țară. Astfel se marchează trecerea între cele două anotimpuri, dinspre vară spre toamnă și evenimentul biblic al Nașterii Fecioarei Maria.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
calin georgescu jpg
image png
Cristian și Vlad Popescu Piedone au votat. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
gigi becali facebook jpg
alegeri  png
iohannis 2 jpg
jewels 1090711 1280 jpg
inmormantare masina india jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net