Uite ce pericole ascund creditele pentru locuinţă!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Dacă vrei un credit pentru o locuinţă, ar trebui să te gândeşti dacă vei fi în stare să suporţi ratele până la capăt. Nu uita că indicele ROBOR poate creşte, iar asta înseamnă datorii mult mai mari. Jurnaliştii revistei “Capital” îţi spun tot ce trebuie să ştii.

Locuinţele continuă să fie atractive la achiziţie, iar asta datorită programului „Prima Casă”. Dobânzile sale sunt alcătuite din indicatorul ROBOR cu scadenţă la trei luni plus o marjă de 2%. La îmbunătăţirea gradului de acesibilitate au mai contribuit şi perioada de stagnare a preţurilor la locuinţe din ultimii şase ani, dar şi creşterea salariilor. 

Astfel de perioade sunt însă caracterizate de o creştere a cererii de locuinţe, iar acest lucru duce la o majorare a preţurilor. Cine este interesat de un astfel de credit trebuie să se gândească dacă va putea achita rata şi pe viitor. Va trebui să ţii seama de faptul că dobânzile nu vor rămâne la acelaşi nivel. Aşadar, gândeşte-te bine! Practic, o dublare a dobânzii anuale efective înseamnă revenirea indicatorului ROBOR la valorile din primăvara lui 2013. Iată cum ajungi la supraîndatorare! 

Unde sunt cele mai accesibile locuinţe din ţară

Un indicator care ne arată gradul de accesibilitate al unei locuinţe este numărul de ani în care un apartament poate fi achitat dintr-un salariu mediu. Indicatorul variază între 4,3 ani pentru locuitorii din Giurgiu şi ajunge la 10,4 ani pentru cei din Cluj-Napoca. Reşedinţele de judeţ care au azi cele mai accesibile locuinţe sunt Giurgiu, Reşiţa, Drobeta – Turnu Severin, Arad şi Zalău unde un apartament cu două camere poate fi achitat dintr-un salariu mediu în aproximativ cinci ani.

La polul opus, persoanele din Cluj Napoca, Constanţa, Braşov, Baia Mare şi Târgu Mureş au nevoie de 8-9 ani ca să intre în posesia unui apartament cu două camere plătit dintr-un salariu mediu. În Giurgiu, Reşiţa, Drobeta – Turnu Severin şi Sfântul Gheorghe, unde se găsesc cele mai ieftine locuinţe din ţară, rata lunară pentru un apartament cu două camere e sub 100 de euro. Familiile cu venituri medii din Cluj – Napoca, Constanţa şi Baia Mare trebuie să accepte cel mai crescut grad de îndatorare din ţară, între 27% şi 31%, dacă vor să cumpere un apartament cu două camere printr-un credit Prima Casă, iar asta pentru că salariile declarate oficial sunt mici, iar preţurile locuinţelor sunt mari. Chiar dacă dobânzile vor rămâne constante în acest an, preţul locuinţelor se preconizează că va intra pe o pantă ascendentă, iar asta mai ales din cauza cererii mari de locuinţe. 

Pârghia „Prima Casă”

Programul „Prima Casă” a început să aibă anul trecut o serie de sincope. După prima alocare de fonduri, realizată la început de an, statul a fost nevoit să suplimenteze sumele iniţiale încă de trei ori. Timpul mare de aşteptare dintre momentul epuizării banilor şi cel al realocării fondurilor a creat blocaje în piaţă. Iată un motiv pentru care ponderea creditelor „Prima Casă” în totalul creditelor ipotecare noi acordate în 2016 a scăzut uşor faţă de cea din 2015. Totuşi, condiţiile impuse de bănci pentru acordarea de credite ipotecare clasice rămân restrictive, iar asta pentru că instituţiile financiare cer un avans cuprins între 20% şi 35% din valoarea locuinţei. Însă, chiar şi aşa, „Prima Casă” rămâne unica soluţie pentru mulţi români. Ministerul Finanţelor a anunţat recent că mai are disponibile fonduri pentru credite în valoare totală de 78 milioane de euro. Aceşti bani sunt suficienţi pentru achiziţia a circa 2000 de apartamente, potrivit calculelor “Capital”. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net