Uite ce soluţii există pentru şcoala de acasă! Sfaturi pentru părinți

Ultima actualizare:

Încă nu se ştie sub ce formă vor începe şcolile, din 14 septembrie. Dar, indiferent de scenariul în care ne încadrăm acum la început de toamnă, oricât de optimişti suntem, va trebui cu siguranţă să ne aşteptăm la perioade în care şcoala se va ţine online. Pentru asta, pregătiţi-vă din timp şi amenajaţi-i copilului un birou corespunzător, util şi confortabil.

Luaţi un scaun mai bun de birou!

Cei mai mulţi copii îşi fac temele şi au „biroul” în propriul dormitor. Astfel, mari schimbări nu e nevoie să faceţi. Ar trebui să investiţi doar într-un scaun mai bun, ergonomic, care să nu-i solicite spatele o zi întreagă (atât în timpul orelor, cât şi la teme). Scaunul trebuie să fie mobil, să aibă şezut şi spătar ajustabile, iar mişcarea lui să fie în sincron cu mişcarea naturală a corpului. Într-un astfel de scaun, spatele trebuie să fie drept, lipit de spătar, tălpile pe sol, unghiul şoldurilor şi al genunchilor de 90 de grade, capul înainte, niciodată aplecat mai mult de 10 grade, iar monitorul trebuie să fie în dreptul ochilor. Totuşi, copiii se pot abate de la „standarde”. Dacă după ore vor să citească întinşi pe canapea sau să-şi facă temele stând turceşte pe covor, lăsaţi-i, nu se întâmplă nimic. 

Masa trebuie să fie reglabilă

Biroul trebuie să fie şi el adaptat înălţimii copilului. Valentin Ionaşcu, arhitect în cadrul emisiunii „Visuri la cheie”, recomandă să cumpăraţi un birou care se reglează pe înălţime şi „creşte” odată cu cel mic. „Recomand ca acest birou se fie aşezat în dreptul ferestrei, să profităm de lumina naturală. E mai sănătos şi dă o stare de spirit bună”.

Oriunde se poate «încropi» un birou

Situaţia se complică, însă, dacă aveţi doi copii care participă în acelaşi interval orar la şcoala online. Au nevoie de spaţiu propriu şi de intimitate, ca să se poată auzi cu profesorii şi să poată interveni la ore. „Oricum, ideal ar fi ca locul în care învaţă copilul să nu fie acelaşi cu locul în care doarme şi se relaxează, ar trebui puţin delimitate lucrurile. Ştiu, nu toţi îşi permit spaţiul necesar. Mulţi români locuiesc în apartamente micuţe de bloc. Dar să ştiţi că oriunde puteţi încropi un mic birou: pe balcon, într-un colţ din living, chiar şi în debara”, spune arhitectul. 

Da, cu puţină imaginaţie, orice colţişor din casă poate fi valorificat. Chiar şi pe hol puteţi monta o poliţă care să ţină loc de masă, câteva rafturi deasupra pentru cărţi şi caiete, o veioză şi un scaun comod. Copilul îşi poate decora după gustul lui „sala de clasă” de acasă, aşa cum nu are ocazia să o facă în mediul instituţionalizat. Atenţie însă la ce se vede în spatele lui, respectiv în faţa camerei video a laptopului! „Ordinea şi curăţenia din cameră sunt cele mai importante. În rest, îşi poate pune un tapet preferat, îşi poate face locul mai cald şi primitor, decorând cu lucruri dragi”. Evitaţi, totuşi, obiectele care le distrag atenţia, precum televizorul, jocurile. Şi nu uitaţi de pauze! Sunt extrem de importante. Aşa cum la şcoală se ridică din bancă din 50 în 50 de minute, şi acasă trebuie să facă acelaşi lucru. 

Părinţii nu trebuie să fie intruzivi, să intervină în timpul orelor, să comenteze intervenţiile copilului. E absolut necesar să le acorde spaţiu propriu, linişte şi intimitate. Pentru mulţi elevi va fi plictisitor, le va lipsi interacţiunea cu ceilalţi colegi, monotonia şi orele lungi petrecute în casă îi pot face irascibili. Dar trebuie să privim partea plină a paharului, să profităm de avantajele pe care ni le aduce confortul propriei locuinţe şi să avem răbdare. Vom trece cu bine şi peste această perioadă.

Reguli pentru noul an şcolar

Profesorii au intrat de ieri în activitate şi pregătesc revenirea elevilor. În acest context, ministrul Educaţiei, Monica Anisie, şi cel al Sănătăţii, Nelu Tătaru, au făcut ultimele anunţuri importante atât despre cum va decurge procesul de invăţare, cât şi despre măsurile de siguranţă ce trebuie respecate în şcoli.  

Ministrul Educaţiei, Monica Anisie, a declarat că pentru o mai bună informare a părinţilor, autorităţile au implementat începând de astăzi portalul de informare dedicat anului şcolar 2020-2021: educatiacontinua.edu.ro. Totodată, au deschis o linie de Telverde la Ministerul Educaţiei dedicată răspunsurilor adresate de către părinţi şi elevi. 

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a anunţat şi măsurile de siguranţă ce vor fi aplicate în unităţile de învăţământ.

  • distanţare de un metru între elevi;
  • aplicare de separatoare între bănci;
  • circuite de intrare şi ieşire din şcoală, inclusiv în pauze; 
  • dezinfectare;
  • diferenţierea orarelor la clasele primare;
  • zonă de izolare pentru copiii care prezintă simptome de Covid-19. Dacă sunt severe, pesonalul medical va anunţa 112, copilul poate fi dus la spital; 
  • nu va mai fi acea declaraţie pe proprie răspundere a părinţilor, iar triajul epidemiologic va fi făcut de medici, asistente din reţeaua şcolară;
  • copiii până la 5 ani nu vor purta mască; 

Potrivit ministrului Nelu Tătaru, pe 7 septembrie se va face evaluarea epidemiologică a fiecărei grădiniţe şi şcoli, iar pe 10 septembrie comisiile de administraţie ale unităţilor de învăţământ vor prezenta la ISU scenariul la care s-au hotărât să înceapă anul şcolar: roşu, galben sau verde.

image
image
image
image
image
image
image png
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net