Uite cum închiriezi locuinţa rapid şi la un preţ bun!

Ultima actualizare:

    Foto: 123 rf
Foto: 123 rf

Vara, creşte preţul chiriilor, iar un motiv ar fi că studenţii încep, încă de pe acum, să caute o cazare pentru anii pe care îi vor petrece la studiu. Aşa că, dacă vrei să închiriezi pe termen lung şi la un preţ bun, ar trebui să te grăbeşti să-ţi pui casa la punct. Cristian Memetiş, director executiv Viacasa, ne spune cum să ne pregătim locuinţa pentru vizionare.

În primul rând, e important să ne decidem căror clienţi ne adresăm. Vrem să închiriem unei familii cu copii, unei persoane singure sau unor studenţi? Trebuie să stabileşti din capul locului pe cine îţi doreşti în chirie pentru că, în funcţie de acest aspect, vei şti cum să procedezi în ceea ce priveşte pregătirea locuinţei. 

„Odată ce ne-am decis, putem pregăti apartamentul strict pentru o anumită categorie de chiriaşi. Astfel, dacă optezi pentru studenţi, aceştia vor locui în apartament pentru o perioadă determinată de timp. După ce termină facultatea, vor pleca. Însă, pot pleca şi după două luni sau 2 ani de la închirierea locuinţei. Sunt mai instabili, cu alte cuvinte. Pentru tineri e important să avem o locuinţă mobilată într-un stil modern, dar fără a cheltui o avere. Dimpotrivă!  Se caută strictul necesar: o canapea, o măsuţă şi un televizor în sufragerie un pat şi un dulap în dormitor, o bucătărie utilată cu aragaz, cuptor, frigider, masă, scaune şi dulapuri, eventual un cuptor cu microunde, o baie în care să ai o maşină de spălat. Să nu uităm că timpurile s-au schimbat, iar vitrina bunicii s-ar putea să nu mai fie pe gustul tinerilor”, ne spune Cristian Memetiş.

Dacă vrei să aduci în locuinţa ta o familie cu copii, trebuie să te aştepţi la un contract pe termen mai îndelungat. O familie cu copii e o opţiune mult mai sigură, în ideea în care nu te vei trezi că peste două luni chiriaşii tăi se mută în altă parte. Părinţii au nevoie de stabilitate, nu îşi permit să schimbe locuinţa, odată ce s-au mutat. În acest caz, e avantajos pentru tine dacă ai închiria un apartament gol sau semimobilat. Cuplul care se va muta îşi va aduce propriile lucruri şi obiecte de mobilier. Bine, nu e un caz general valabil, dar de multe ori aşa se procedează. 

Apartamentul, curat-lună

Mulţi proprietari fac greşeala de a scoate la închiriere locuinţe care nu sunt suficient de curate, iar acest aspect e important. „Înainte de a fi vizionată, casa trebuie să fie proaspăt zugrăvită, geamurile impecabile,   aparatura electrocasnică şi obiectele sanitare la fel. Mare atenţie la ţevile care curg, la instalaţia electrică, la obiectele sanitare defecte sau parţial defecte. Totul trebuie să fie funcţional în locuinţa ta atunci când primeşti clienţi la vizionare”, ne-a spus Cristian Memetiş.

Trebuie să ai certificat energetic

Conform legii, orice locuinţă pe care vrei s-o închiriezi sau s-o vinzi trebuie să aibă un certificat energetic. Acesta costă în funcţie de numărul de camere, dar în ultima perioadă preţurile au scăzut destul de mult. „În general, acestea se încadrează între 130 şi 200 de lei”, ne-a spus Cristian Memetiş, care se ocupă şi de vânzarea certificatelor energetice.

Ai loc de parcare? Menţionează în anunţ!

E important un loc de parcare, iar preţul chiriei ar putea creşte dacă oferi un astfel de avantaj. Important e ca locul de parcare să fie achitat la primărie pe tot anul în curs. Asta, ca să eviţi eventualele discuţii cu vecinii. Poate nu ştii, dar mulţi râvnesc la el. Evident, un apartament care are alocat şi un loc de parcare va fi mult mai atrăgător. 

Cum stabileşti tariful corect

Sunt multe aspecte pe care trebuie să le luăm în calcul: în primul rând, contează zona în care e amplasată locuinţa, dacă apartamentul se află în apropierea mijloacelor de transport în comun, a unei şcoli sau grădiniţe, a unei pieţe sau complex comercial, a unui spital sau policlinici. Contează dacă în zonă există un parc, un loc de joacă pentru copii. De asemenea, importante sunt dotările apartamentului: dacă e izolat termic, dacă are balcon, etajul e iarăşi de luat în calcul. Apoi, trebuie să ţii cont de sumele pe care le plăteşti la întreţinere. Dacă iarna ai o întreţinere mare, atunci preţul chiriei ar trebui să fie mai mic. În schimb, dacă întreţinerea e mică, chiria poate fi mai mare. Pentru a stabili o sumă corectă, va trebui să te interesezi care e preţul zonei. Evident, contează numărul de camere şi cât de vechi sau nou e imobilul. 

Unde cauţi chiriaşi

Cristian Memetiş ne sfătuieşte să căutăm chiriaşii în rândul rudelor, cunoştinţelor, prietenilor şi colegilor de la serviciu. E mai sigur aşa deoarece o recomandare venită din partea unei persoane pe care o cunoaştem e mai mult decât binevenită. Apoi, putem apela la o agenţie imobiliară. Bineînţeles, putem da un anunţ în ziare sau pe Internet, dar trebuie să fim foarte atenţi la persoanele care se declară interesate. „Încearcă să afli unde lucrează persoana respectivă, dacă are sau nu carte de muncă sau doar contract de colaborare, ce salariu are şi de ce alte venituri mai dispune. Asta, pentru a-ţi da seama dacă va putea plăti chiria lună de lună. Clientul ar trebui să-ţi furnizeze aceste informaţii fără să se supere, deoarece este în beneficiul amândurora ca lucrurile să fie clare de la început”, ne-a mai spus specialistul.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Produse Lidl pe raft - magazin FOTO Shutterstock
Parlamentul European si Iohannis   sala goala FOTO Radu Eremia jpg
oala presiune jpeg
mircea diaconu jpg
Yoon Suk Yeol. Foto: captură video
Banner Carmen Harra
panouri solare risc hackeri jpg
ceai freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net