Uite cum primeşti despăgubiri dacă te-a tamponat un "bulgar"
Aproape 3.500 de accidente sunt provocate, anual, în România, de automobile înmatriculate în Bulgaria. Acestea sunt conduse de români care au vrut să evite plata taxei de mediu. Dacă eşti împlicat într-un accident rutier cu un astfel de autoturism, specialiştii economica.net îţi spun ce ai de făcut.
Anual, în România, au loc în jur de 10.000 de accidente în care sunt implicate automobile înmatriculate în alte state ale Uniunii Europene. „Dintre acestea, cel puţin o treime sunt maşini înmatriculate în Bulgaria. Este vorba despre 3.300-3.500 de accidente cu maşini cu număr de Bulgaria”, a declarat pentru economica.net Ionel Dima, vicepreşedintele grupului Avus, firmă specializată în regularizarea daunelor transfrontaliere.
Potrivit ultimelor date comunicate de Poliţie, la nivelul anului 2013, pe străzile din România circulau în jur de 110.000 de maşini cu număr de Bulgaria, majoritatea concetrate în judeţele Giurgiu, Călăraşi şi Teleorman.
Procedura durează şi 3 luni
Problema este că procedura pe care şoferul păgubit trebuie să o urmeze pentru a-şi recupera dauna este cu mult mai anevoioasă decât în cazul unui accident în care sunt implicate maşini înmatriculate în România. De cele mai multe ori, şoferul păgubit trebuie să aştepte şi până la 2-3 luni până când dosarul său de daună este validat de asiguratorul bulgar. Mai mult decât atât, pot apărea chiar şi situaţii în care despăgubirea nu se mai plăteşte, după cum arată surse din zona asigurărilor. Dificultăţile sunt generate nu numai de faptul că procedura implică mai mult decât un asigurator dar şi pentru că maşinile cu număr de Bulgaria sunt înregistrate pe numele unor cetăţeni bulgari. De cele mai multe ori, aceştia sunt „profesionişti” în domeniu, ceea ce face ca ei să aibă înregistrate pe numele lor sute sau chiar mii de automobile. În acest context, identificarea proprietarului devine şi mai dificilă. Pe de altă parte, au existat foarte multe cazuri în care s-a întâmplat ca asiguratorul bulgar să întârzie plata daunelor luni întregi sau să nu-şi dea acceptul pe dosarul întocmit în România. Apar foarte des situaţii în care bulgarii nu sunt de acord cu sumele care reies din evaluările făcute de specialiştii români şi cer refacerea acestora.
Iată care sunt paşii pe care trebuie să-i urmezi!
Constatarea şi evaluarea daunei va fi făcută de un corespondent din România al asiguratorului bulgar, pe care îl găseşti accesând site-ul www.baar.ro. În partea stângă a paginii vei găsi un buton „Identificare corespondent” (FOTO 1). Pasul următor: după ce dai click pe acest buton, ţi se va deschide o pagină nouă (FOTO 2), unde va trebui să introduci datele inscripţionate pe poliţa de asigurare. În funcţie de aceste date, un soft îţi va indica corespondentul din România. Dosarul de daună e întocmit de această firmă şi trimis spre avizare asiguratorului bulgar.
Aşa se face constatarea amiabilă
Dacă eşti implicat într-un accident rutier uşor cu un şofer care conduce o maşină înmatriculată în România, poţi încheia o constatare amiabilă. Iată ce trebuie să faci!
Cei doi conducători auto trebuie să accepte soluţionarea prin procedura de constatare amiabilă. Luaţi datele tuturor martorilor la accident şi scrieţi-le pe formular în partea din dreapta sus, în câmpul cu numărul 5. Folosiţi un pix şi scrieţi cu majuscule, lizibil şi apăsat. Conducătorii celor două autovehicule implicate în accident completează împreună un singur formular.
Fiecare conducător completează corect şi complet una din secţiunile formularului de constatare amiabilă (fie cea din dreapta, fie cea din stânga – intitulate vehicul A şi vehicul B). Fiecare este destinată unuia dintre cei doi conducători, cu datele de identificare personale ale deţinătorului poliţei RCA, ale conducătorului vehiculului, ale vehiculului şi cele din poliţa de asigurare RCA.)
Realizaţi schiţa accidentului. Formularul include şi un spaţiu comun pentru realizarea schiţei accidentului. Următorul pas este depunerea formularului la compania de asigurare.