Unde se află cea mai înaltă cale ferată din lume! Vagoanele de tren sunt echipate cu măști de oxigen pentru pasageri

Supranumită un „miracol” al ingineriei, calea ferată Qinghai-Tibet urcă la o altitudine de 5.702 m pe platoul Himalaya, considerat „acoperișul lumii”. Impresionantele șine se întind pe 1,956 km. Prima secțiune a căii ferate, de 815 km, a fost construită în 1984.

Un tren pe ruta Qinghai-Tibet, cea mai înaltă cale ferată din lume
Calea ferată Qinghai-Tibet ajunge la peste 5.000 m altitudine (Foto: Shutterstock)

Calea ferată Qinghai-Tibert, cunoscută și sub numele Qingzang sau Lhasa, leagă Xining, provincia Qinghai, de Lhasa, din Regiunea Autonomă Tibet a Chinei. A doua secțiune de 1,142 km, din Golmund până în Lhasa, a fost inaugurată pe 1 iulie 2006. Primele trenuri de pasageri care au călătorit pe această rută au fost Qing 1 și Zang 2.

Această cale ferată este prima care leagă Regiunea Autonomă Tibet de alte provincii și este cea mai înaltă din lume. Tibetul, din cauza altitudinii și reliefului său, este ultima regiune la nivel provincial din China în care s-au construit căi ferate. În secțiunea Golmud-Lhasa a liniei există 45 de stații, dintre care 38 sunt lipsite de personal și sunt monitorizate de centrul de control din Xining. Sunt planificate încă 13 stații pe viitor.

Un bilet costă 40 €

Trenurile de pasageri circulă din Beijing, Chengdu, Chongqing, Guangzhou, Shanghai, Xining și Lanzhou și pot transporta între 800 și 1.000 de pasageri în timpul sezonului de vârf.

În prezent, trenurile care circulă pe această linie au fost supranumite „Trenurile Cerului”, datorită altitudinii la care ajung și a peisajului unic de care se pot bucura călătorii, potrivit BBC Travel. Conform sursei citate, poporul chinez a fost la fel de mândru de trenurile sale „cerești”, precum a fost de Marele Zid sau de Barajul celor Trei Chei.

Stația Tanggula, cea mai înaltă din lume (Foto: Wikipedia.org)
Stația Tanggula, cea mai înaltă din lume (Foto: Wikipedia.org)

Călătoria de la Qinghai până în Tibet durează aproximativ 12 ore, iar un bilet costă aproximativ 40 de euro pentru adulți și 20 de euro pentru copii. Calea ferată Lhasa depășește altitudinea căii ferate din Anzii Peruani (4.817 m). Pe traseul său se află gara Tanggulla (5.068 m), cât și cel mai înalt tunel rutier din lume(4.905 m). Vagoanele de pasageri folosite sunt construite special pentru această altitudine amețitoare si au o aprovizionare cu oxigen pentru fiecare pasager. De asemenea, fiecare tren de călători are un medic la bord.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
submarin francez
image
image
image
image
image
image
miel pixabay jpg
man at supermarket jpg
Kate Middleton si Printesa Charlotte jpg
primarul orasului vascau din bihor florin porge nu va mai putea candida pentru un nou mandat jpeg
urs freepik jpg
Locul din orașul Slănic, Prahova, unde s-a stabilit un perimetru de siguranță în urma surpării unei străzi. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
focsa si sotia jpg
protest fabrica Ludus jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net