Vești bune pentru femei! Ce vor trebui să facă firmele de acum înainte

Ultima actualizare:

Vești bune pentru femeile care care au gânduri mari în carieră. Uniunea Europeană a anunțat ce vor fi obligate firmele să facă până în 2026, încercare de a spori reprezentarea și de a îmbunătăți egalitatea de gen.

Vești bune pentru femeile care vor carieră!
Vești bune pentru femeile care vor carieră!

Negociatorii Uniunii Europene au convenit marți seara asupra primei cote de gen din consiliile de administrație, relatează Reuters. Planul a rămas în impas timp de un deceniu, dar a primit un nou impuls anul acesta, cu un nou sprijin din partea Germaniei și Franței.

„Am reușit în sfârșit să o trezim pe Frumoasa Adormită”, a declarat pentru Reuters Lara Wolters, o socialistă olandeză și negociator principal al Parlamentului European pe această temă.

Concret, legea impune companiilor din țările membre UE să prevadă ca femeile să ocupe cel puțin 40% din locurile consiliului de administrație neexecutiv sau 33% din funcțiile executive și neexecutive combinate. Această măsură trebuie să fie adoptată până la jumătatea anului 2026.

Vești bune pentru femeile care vor carieră! Se va schimba raportul de putere în funcțiile de conducere

Reprezentarea de gen în consiliile administrative ale firmelor variază în mare măsură în funcție de țară. În prezent, doar Franța îndeplinește pragul de 40% dorit de Uniunea Europeană.

În Estonia, doar 9% din locurile consiliului de administrație neexecutiv sunt deținute de femei. Institutul European pentru Egalitatea de Gen (EIGE), o agenție a UE, a declarat în aprilie că astfel de cote obligatorii s-au dovedit mai eficiente în îmbunătățirea echilibrului consiliilor de administrație, în comparație cu țările care legiferează măsuri mai blânde, sau deloc, conform sursei citate.

Reprezentarea femeilor în consiliile de administrație din UE a crescut după ce Franța, Germania și Italia au introdus obiective naționale începând cu 2010. În prezent, mai puțin de o treime din membrii consiliilor de administrație neexecutivi din cele mai mari firme cotate la bursă din UE sunt femei, se arată în comunicat.

Totuși, momentan nu este anunțată niciun fel de penalizare pentru companiile care nu vor atinge obiectivul trasat de Uniunea Europeană.

Ce reforme se pregătesc în România pentru a spriji femeile în carieră

În urmă cu trei săptămâni, Gabriela Firea a anunțat că e în curs de elaborare, împreună cu Ministerul Finanțelor, a două proiecte legislative care să sprijine femeile.

Primul este adoptarea unor cote de gen în rândul angajaților din instituțiile publice și companiile cu capital de stat. Al doilea proiect menționat de ministrul Familiei este destinat ajutorării femeilor trecute de 40 de ani care-și găsesc mai greu de muncă. Firea a transmis că angajatorii care angajează femei peste 40-45 de ani ar putea primi facilități.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!   

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image
image
image
image
image
image
ion iliescu 0 jpeg
femeie cu haine  foto   Shutterstock jpg
Canicula - caldura - termometru -meteo - FOTO Shutterstock
image png
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
pinguin chinstrap istock jpg
Joe Biden in timpul discursului din 7 martie 2024 Foto EPA EFE jpg
cum să cureţi mobila din lemn jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net