Viața femeilor din haremurile sultanilor. Cum ajungeau acolo și ce obligații aveau

Este deja cunoscut faptul că sultanii și alți conducători de rang înalt din Imperiul Otoman aveau harem, fiind un obicei în rândul bărbaților de atunci. Deși pentru ei era un semn de bogăție să dețină cât mai multe femei, viața tinerelor nu era deloc una ușoară. Cum ajungeau, de fapt, acestea în harem și ce obligații aveau.

Ce erau obligate să facă femeile în haremul sultanilor / foto: Arhiva Click!
Ce erau obligate să facă femeile în haremul sultanilor / foto: Arhiva Click!

Nu mai este niciun secret că în Imperiul Otoman sultanii și conducătorii de rang înalt aveau obiceiul de a se bucura de un harem, asamblu de femei, în principal concubine și servitoare, partenere fără statut legal de soție. Ele erau alese pentru frumusețea lor, însă, cele care ajungeau să facă parte dintr-un harem erau fie răpite în timpul bătăliilor, fie oferite în dar de diferiți conducători locali care erau vasali ai Imperiului.

Cel mai mare harem era cel din Palatul Topkapî, din Istanbul, care aparținea sultanului, iar ele erau ținute prizoniere aici. Haremul avea și el ierarhia sa, fiecare femeie având atribuite sarcinile sale, pe care trebuia să le respecte și îndeplinească cu strictețe. Ele primeau o educație variată, inclusiv în domenii precum literatura, muzica, dansul, poezia, și erau adesea instruite pentru a deveni conversante și atrăgătoare în compania sultanului.

Cadânele, preferatele sultanului

În „vârf” se afla Valide Sultan, titlul purtat de mama sultanului. Ea era cea care controla tot ce se întâmpla în harem și, de multe ori, influența soarta Imperiului. Unele dintre concubine, adică partenerele fără statut legal de soție, puteau ajunge la statutul de „haseki sultan” dacă aveau copii cu sultanul. 

Pe următoarea treaptă se aflau concubinele sultanului cunoscute și sub denumirea de cadâne, care erau alese de Valide Sultan sau chiar de sultan, fiind îndrumate și instruite atent. Între cadâne exista o competiție pentru a atrage atenția și favorurile sultanului și pentru a avea un copil cu acesta. Cadânele urcau în ierarhie cu ajutorul copiilor, iar în momentul în care o femeie îi oferea sultanului un moștenitor, acesta nu mai întreținea cu ea relații intime.

Cea mai mare onoare pe care sultanul o putea acorda unui invitat de onoare de sex masculin era să  îi prezinte o cadână de la curtea sa care nu devenise încă concubina sa. Deoarece erau frumoase, talentate și educate, iar ceea ce este mai important, aveau legături cu ierarhia haremului, aceste femei erau foarte râvnite.

Erau cadâne care erau prezentate sultanului pentru o noapte, iar după aceea nu-l mai vedeau niciodată pe sultan, cu excepția cazului în care fata rămânea însărcinată cu un copil de sex masculin, potrivit sthiu.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
1 florin piersic png png
image
image
image
image
image
image
bloc pexels jpg
test bețe de chibrit jpeg
stema Romaniei  jpeg
index logo webp
vitamine esentiale pentru mamele care alapteaza jpg
rosii  jpg
geto daci jpg
semnare jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net