Fenomene meteo extreme în România. Temperaturi sufocante și vijelii puternice până duminică. Zonele afectate

De miercuri, România va cunoaște treceri bruște de la un fenomen meteo la altul. Vom suporta peste 40 de grade Celsius la umbră, dar vom avea parte și de vijelii de mare intensitate. București este printre zonele vizată de aceste fenomene extreme. Meteorologii au emis trei alerte meteo.

Canicula caldura FOTO EPA-EFE

ANM a emis miercuri dimineaţă trei alerte meteo. Toate sunt de tip cod galben şi anunţă vijelii cu ploi torențiale, dar și caniculă.

Val de aer saharian

Valul de căldură va afecta toată țara, inclusiv săptămâna viitoare. Meteorologii anunță temperaturi insuportabile aduse de valul de aer saharian, iar maximele vor depăși și 40 grade Celsius la umbră.

Vântul va sufla cu 80 de km/oră

Primul cod galben intră în vigoare de miercuri, ora 15:00, până joi, la ora 6:00. Este valabil pentru vestul, centrul ţării și zonele montane.

În aceste zone sunt anunțate perioade cu instabilitate atmosferică accentuată care se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului (rafale în general de 55...70 km/h și izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial (în intervale foarte scurte de timp cantitățile de apă vor fi de 20...25 l/mp și izolat peste 30...40 l/mp) și grindină.

Județele vizate sunt Satu Mare, Maramureș, Sălaj, Bihor, Cluj, Bistrița-Năsăud, Mureș, Alba, Sibiu, Brașov, Covasna, Harghita și parțial Vâlcea, Argeș, Dâmbovița, Prahova, Buzău și Vrancea.

ANM face precizarea că astfel de fenomene vor fi și în restul ţării, dar pe arii mai restrânse.

A doua alertă de la ANM este un cod galben valabil pentru ziua de miercuri.

Canicula va pune stăpânire pe Banat, Crișana, pe sud-vestul Transilvaniei, Oltenia și Muntenia, unde temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 34...37 de grade, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Alerta de miercuri vizează București și județele Bihor, Arad, Timiș, Hunedoara, Alba, Caraș Severin, Mehedinți, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Dâmbovița, Teleorman, Giurgiu, Ialomița și Călărași.

Aer fierbinte de joi până duminică

Al treilea cod galben este în vigoare de joi până duminică şi anunţă caniculă.

Joi (13 iulie), valul de căldură se va intensifica și se va extinde în cea mai mare parte a țării, iar vineri, sâmbătă și duminică (14, 15 și 16 iulie) va persista îndeosebi în regiunile sudice. Disconfortul termic se va accentua, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime se vor situa între 35 și 37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) în sudul Câmpiei Române și sudul Banatului se vor atinge valori în general de 38...40 de grade.

Nopțile vor fi tropicale, cu temperaturi minime de 18...22 de grade.

Vremea la Bucureşti

În Bucureşti valul de căldură se va intensifica, iar disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Temperaturile maxime vor fi de 35….37 de grade, iar în după-amiaza zilei de joi (13 iulie) se va situa în jurul valorii de 39 de grade. Minimele termice vor fi de 19…22 de grade. Temperaturile resuimțite vor depăși 40 de grade.

Probabilitatea pentru manifestări ale instabilității atmosferice va fi mai ridicată în cursul serilor și al nopților de 12 și 13 iulie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
enescu jpg
image png
eyes 1850812 1280 jpg
pensii png
shutterstock 2232363859 jpg
copil telefon jpg
bani pensii pilonul 2 jpeg
hotel belona in 1934 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net