FOTO Câştigătorul MasterChef, Petru Buiuca, a gătit pentru tinerii cu sindrom Down din Cluj
Vineri, 19 aprilie, a avut loc la Cluj inaugurarea BineBucătăriei - o bucătărie semi-profesională amenajată în sediul AsociațieiDownCER din Cluj, unde tinerii cu sindrom Down învaţă să prepare bunătăți şi, astfel, să devină mai independenți. Invitatul special a fost câştigătorul MasterChef 2012, Petru Buiuca. Petru, ajutat de beneficiarii asociației, a gătitpatru feluri de pizza, prăjituri şi salată de fructe.
BineBucătăria este un proiect realizat de Asociaţia DownCER cu sprijinul voluntarilor BCR din Cluj. Ei au câștigat o finanţare de 3000 de Euro în urma unei competiții interne pentru angajații băncii, bani cu care au transformat o fostă camera de depozitare într-o bucătărie, utilată cu mobilier specializat, cuptoare, hote, frigider, mese, ustensile şi veselă .
"Sunt foarte bucuros că am putut să îmi pun pasiunea pentru gătit în slujba unei cauze nobile. Eu cred cămâncarea bună este un limbaj universal, care trece peste orice fel de bariere, iar gătitul e una dintre cele mai frumoase moduri de a-i aduce pe oameni împreună", a declarat Petru Buiuca.
"Pentru mulți dintre noi, gătitul e ceva banal, dar pentru tinerii cu sindrom Down e un pas important către o viața mai independentă. În BineBucătărie, tinerii noștri vor urma cursuri săptămânale de nutriţie şi de gătit. În primele luni, vor învăţa noțiuni de bază despre alimente dar şi despre cum se folosesc ustensilele şi aparatele din dotarea bucătăriei. Ulterior, vor fi încurajați să preparereţete simple. La final, ne dorim ca ei să poată să gătească singuri pentru colegii de la centru sau pentru familia lor", a spus Nela Adriana Avram, Vicepreşedintele Asociaţia Down - Centrul Educațional Raluca.
Inaugurarea BineBucătăriei a fost un eveniment marca Bursa Binelui, singura platformăonline din România care permite donațiile fără comisioane, încurajând astfel donatorii care vor să participe cu sume mici (5, 10 lei) la o cauză.