FOTO Ştiai că Maria Tănase s-a iubit cu Brâncuși? Află detalii picante din viața artistei!

17 octombrie 2013
image
Maria Tanase

Anul acesta se împlinesc 100 de ani de la nașterea Mariei Tănase, o mare personalitate a scenei românești, cea care a fost supranumită "Pasărea măiastră". Citește detalii picante din viața artistei.

Pe 25 septembrie s-au împlinit 100 de ani de la naşterea Mariei Tănase, "pasărea măiastră" a folclorului nostru. Artista a lăsat în urmă o viață fascinantă. La numai 15 ani, Maria s-a înscris la concursul „Miss România". Adolescenta îmbracă o rochie imprimată cu flori de măr, realizată de sora ei mai mare, şi, se prezintă în fața comisiei.

image
Maria Tanase

Toate bune și frumoase până la proba costumului de baie: comisia consideră că tânăra are picioare prea groase. Furioasă, Maria merge la Balul Presei de la Cercul Militar, unde s-a făcut remarcată pentru pașii de pe ring. Presa bucureşteană vuia, a doua zi, încercând să afle cine este „dansatoarea".

image
Maria Tanase

La 17 ani se angajează casieriţă la Herdan, un restaurant unde se mânca pe săturate cu numai şapte lei. În 1934 s-a prezentat la un casting organizat de Constantin la Teatrul Cărăbuş, care cauta tineri talentaţi pentru muzica uşoară. A cântat pentru prima dată în faţa publicului în 1921, la Căminul Cultural din cartier. Muzica ei a fost interzisă de regimul legionar.

image
Maria Tanase

Gaby Michailescu, impresarul artistei, povesteşte în cartea "Maria cea fără de moarte" (2003), că frumuseţea ei a fost atunci apreciată de un tânăr medic de la Spitalul Central, care o cucereşte şi îi "dăruieşte" un copil. Medicul îi propune Mariei să avorteze, iar ea nu a mai putut avea niciodată copii.

La 25 de ani s-a iubit cu Brâncuși, care avea pe atunci 62 de ani. Câștiga o avere, dar cheltuia tot atâta. Îşi dăruia cele mai scumpe rochii fetelor tinere şi sărace pe care le întâlnea în drumurile ei. A murit pe scenă, așa cum și-a dorit. A fost însoţită pe ultimul drum de un val de oameni, cum numai la moartea unui mare artist al lumii s-a mai întâmplat.

image
Lia Lungu

image
Iuliana Tudor

Radiodifuziunea i-a dedicat recent un spectacol la Sala Radio din București. Printre artiștii care au urcat pe scenă în amintirea celei care a fost Maria Tănase s-au numărat: Ileana Constantinescu, Lia Lungu, Maria Butaciu și Margareta Pâslaru. De asemenea, de ieri, la Craiova, s-a dat startul Festivalului Național "Maria Tănase", care are loc până mâine seară. Timp de 3 zile se vor auzi doar piesele marii artiste.

simeon stalpnicul png
Iuliana Tudor

"Astă-seară, vă aștept la "O dată-n viață". Veți vedea un spectacol în care tânăra generație de artiști o reinterprerează pe Maria Tănase. DJ Project și Adela Popescu, Alexandra Ungureanu și Crush, HiQ! Dacă e joi, e "O dată-n viață"", spune Iuliana Tudor.

cub bianca dragusanu gabi badalau animat gif
anca turcasiu jpg
BeFunky collage (19) jpg
BeFunky collage (18) jpg
bobonete jpg
bianca dragusanu gabi badalau jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
calendar ortodox 2021 21 mai constantin si elena icoana de mihai coman jpeg
elon musk met gala 2022
virus shutterstock 22366534 0 jpeg
ambulante londra jpeg
1 telefon png png