FOTO+VIDEO Ungaria riscă să se transforme într-o mlaştină din cauza unei noi Apocalipse roşii. Românii sunt calmi

Ultima actualizare:

De 48 de ore, sinistraţii din Kolontar şi Devecser, cele două aşezări care au cunoscut forţa brutală a apei acide care s-a revărsat din bazinul cu reziduri ale unei fabrici de aluminiu nu mai au somn. 800 de oameni din Kolontar au fost urcaţi în autocare şi remorcile unor tractoare şi duşi în Ajka, cel mai apropiat oraş, pentru că bazinul cu apa acidă riscă să cedeze.

Imagini incredibile ale dezastrului chimic

Specialiştii continuă să găsească tot mai multe fisuri, şi până şi Viktor Orban, primul-ministru al Ungariei recunoaşte: jumătate din ţară riscă să se transforme într-o mlaştină acidă care ucide tot ce întâlneşte în cale. Panica s-a instaurat şi în comunele neafectate după ce autorităţile i-au anunţat şi pe locuitorii din Devecser că în orice secundă pot să fie evacuaţi.

„Probabilitatea ca digul să cedeze este mare. Nu putem aştepta acest lucru. Militarii deja lucrează la un nou baraj, însă e nevoie de timp", a spus şeful executivului. La viitura de marţi după-amiază, doar şase la sută din conţinutul bazinului a ajuns în comunele Kolontar şi Devecser, însă a fost suficient ca şapte persoane să moară, 400 de case să fie distruse, sute de animale să moară şi 150 de unguri să aibă arsuri pe jumătate din corp. Specialiştii maghiari spun că în cazul în care digul o să cedeze, o cantitate de trei-patru ori mai mare va fi eliberată, iar aşezările din aval nu au nicio şansă să reziste în faţa viiturii. Acest lucru ar fi periculos şi pentru Dunăre, apa acidă putând ucide în totalitate fauna şi vegetaţia.

Au nevoie de bani de la europeniÎn cursul zilei de astăzi, în zona calamitată din Ungaria vor sosi mai mulţi specialişti ai Uniunii Europene care vor stabili valoarea pagubelor, astfel încât să poată fi eliberate mai multe tranşe de bani din fondurile comunităţi. Fiecare tranşă va valora câteva milioane de euro. Ungurii au stabilit că daunele financiare se ridică la suma de 36-40 de milioane de euro.

CLICK PE POZĂ PENTRU GALERIE FOTO

Românii stau calmi"Nu ştiu de această posibilitate, a unei poluări mult mai severe a Dunării. Dacă există totuşi acest risc, sunt convins că ungurii vor lua toate măsurile de siguranţă, aşa cum au anunţat de altfel, că vor ridica diguri şi vor muta populaţiad din zonele afectate. Ţinând cont că, până la Baziaş Dunărea curge pe o distanţă de 720 de kilometri, nu pot fi decât efecte limitate. Diluţia e foarte mare şi nu vor exista probleme", a declarant Dorin Gavril, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor Reşiţa.

CLICK PE POZE PENTRU GALERIE FOTO

VIDEO - AICI puteţi vedea imagini filmate

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net