Gaura de ozon de la Polul Nord ajunge deasupra României

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Gaura de ozon care s-a format la Polul Nord s-a extins deasupra Europei de nord şi de est, iar miercuri va ajunge şi deasupra ţării noastre. Nu este cazul să ne panicăm, spun specialiştii, dar putem lua anumite măsuri de precauţie.

Stratul de ozon care se află deasupra Antarcticii se subţiază cu o viteză foarte mare şi gaura formată ajunge miercuri deasupra Europei de nord şi de est, inclusiv peste ţara noastră.

Diminuarea statului de ozon a fost detectată de o reţea internaţională cu 30 de staţii, coordonate de Institutul de Cercetări Polare şi Marine Alfred Wegener din Poznan.

O porţiune foarte mare cu deficit de ozon s-a format deasupra Polului Nord, iar oamenii de ştiinţă avertizează că acest fenomen va afecta atât Scandinavia, cât şi Europa de Est în jurul perioadei 30-31 martie, scrie EurActiv.com.

„Pierderea de ozon se produce cu o viteză foarte mare şi nu vedem cum s-ar putea opri acest fenomen în următoarele 10-14 zile", a afirmat cercetătorul Markus Rex.

"Deasupra ţării noastre va ajunge doar o subţiere a stratului de ozon, care nu ne va afecta direct, mai ales în această perioadă a anului. Însă vor fi afectaţi locuitorii din nordul continentului şi din zona Munţilor Ural, unde stratul de ozon se va afla la nivele foarte joase. Locuitorii din aceste zone vor fi nevoiţi să poarte ochelari de soare, să îşi acopere capul şi corpul", ne-a explicat Roxana Bojariu, expert la ANM.

Se estimează că radiaţiile ultraviolete ar putea ajunge la în jurul nivelului 3 în ţara noastră şi la un nivel mai mare în nordul continentului.

simeon stalpnicul png

Japonia - Pericol iminent de tragedie nucleară

Echipa de specialişti care se ocupă de răcirea reactorului 2 a fost evacuată când s-a descoperit că apa din bazinul subteran avea un nivel de radiaţii uriaş. Mai exact, concentraţia de substanţe toxice era de 10 milioane de ori mai mare decât cea normală, specialiştii avertizând în legătură cu pericolul unei explozii nucleare cauzate de iminenta topire a miezului reactorului.

simeon stalpnicul png

Situaţia de la Fukushima rămâne în continuare critică. Nivelul radiaţiilor a atins cel mai înalt nivel de după cutremurul din 11 martie. Deşi li s-a cerut să evacueze de urgenţă zona, lucrătorii de la centrala nucleară afectată de cutremur şi apoi de tsunami au anunţat că sunt gata de ce este mai rău şi că nu îşi vor părăsi locul de muncă în ciuda faptului că îşi riscă viaţa în fiecare clipă.

Washington a trimis o încă o navă care să ajute la răcirea reactoarelor. Luni, Japonia a fost zguduită de un nou cutremur de 6,5 grade pe scara Richter.

Mai citeşte:

Alertă maximă de radiaţii periculoase la centrala de la Fukushima VIDEO

Vezi cum s-a extins norul radioactiv provenit de la Centrala Fukushima

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Maria Alexandra fiica Alina și Nicolae ai României foto Facebook5 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
familia care s a mutat din america in romania jpg
iasi din drona png
millau1 jpeg
moonhouse mikael genberg jpg
bucuresti piata unirii foto pixabay jpg
carte pixabay jpg
Zanzibar Tanzania Foto Adevărul
cirese pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net