Ghiceşte-ţi singur viitorul!
La Cafeneaua Nouă din Centru Vechi, se servesc instrucţiuni de ghicit în cafea. Zilele trecute, a fost inaugurată o cafenea în care clienţii au ocazia de a-şi comanda... viitorul. Mai exact, o cafea specială şi instrucţiuni de a citi ce le rezervă viitorul în zaţ.
Patronul localului, Andrei Bîrlan, are doar 23 de ani şi o grămadă de idei trăsnite, pe care le pune şi în practică. „Nu e neapărat o strategie de marketing pe vremuri de criză. Am ţinut cu orice preţ să fac ceva inedit şi să atrag cât mai mulţi tineri. Spaţiul îl aveam, aşa că nu mi-a fost greu să pun totul la punct şi să inaugurez cafeneaua", explică tânărul întreprinzător.
Discuri de vinil şi scaune unicat
Andrei Bîrlan a absolvit Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, motiv pentru care spune că nu i-a fost deloc greu să amenajeze cafeneaua. „Am integrat diverse mese şi scaune, diferite toate între ele, într-un tot armonios. Şi-mi place cum a ieşit", mărturiseşte Andrei.
Pe urmă, tânărul a adus de acasă un pick-up şi vreo sută de discuri vinil. „Am creat o atmosferă plăcută, cu muzică de jazz şi rock vechi în surdină, după preferinţele clienţilor. Mă rog, cât se poate asculta rock-ul, fie el şi mai vechi, în surdină", glumeşte băimăreanul. „Tot ceea ce vreau e ca lumea să se simtă bine atunci când vine aici, la o bere sau o cafea", adaugă băimăreanul.
Cafea în straturi şi culori
Toate felurile de cafea din meniu sunt preparate după reţetele proprii ale lui Andrei. „Absolut toate cafelele din meniu sunt uriaşe. Iar cafeaua folosită este una de calitate. Folosesc diverse sosuri - de ciocolată, caramel, vanilie etc - iar cafeaua este servită în ceşti transparente, în straturi", explică proprietarul cafenelei. Acesta prepară, de altfel, şi brioşe delicioase în fiecare dimineaţă, după o reţetă originală, adusă tocmai din Anglia.
Punctul de atracţie pentru clienţi este faptul că aceştia îşi pot citi ce le-a rezervat viitorul în zaţul rămas după ce savurează o cafea specială. Tot ce trebuie să facă pentru asta este să urmărească instrucţiunile din meniul în formă de vinil. „Am adus ceşti speciale pentru ghicit în cafea. În meniu, se explică clar paşii care trebuie urmaţi pentru a citi în zaţ: se bea cafeaua până ce rămâne doar zaţul, apoi se întoarce cana şi se aşteaptă să se contureze anumite forme în zaţ", explică Andrei. „Un arc ce aduce a curcubeu înseamnă zgârcenie în jurul omului care-şi ghiceşte viitorul, chiar şi o supărare mai mare", susţine patronul.
Un cerc mai mic conturat în zaţ înseamnă logodnă. Iar unul rupt, după acelaşi model, semnifică inerenţa unei despărţiri. „E o joacă, de fapt, iar cei care ne calcă pragul şi comandă «citirea viitorului» o fac pentru câteva clipe în care să uite de probleme, greutăţi şi monotonia de zi cu zi. Clienţii noştri pleacă cu zâmbetul pe buze, asta e ceea ce contează, de fapt", arată mama lui Andrei, Maria Căluşeru.
Aparat de măsurat viteza cu care bei o bere
Proprietarul cafenelei a inventat şi un dispozitiv destinat băutorilor de bere care vor să se întreacă în viteza cu care îngurgitează conţinutul unei halbe. „Cel care pierde trebuie să plătească următorul rând de bere", explică Andrei