Haos pe planetă!

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Inundaţii fără precedent, ploi torenţiale, alunecări de teren, caniculă, incendii devastatoare. Planeta pare să fi predat fenomenelor meteo extreme.

Din Portugalia şi până în Rusia sau China, temperaturile au dat tot mai multe semne că schimbările climatice nu mai reprezintă o ameninţare, ci o realitate.

În România, temperaturile de peste 35 de grade au ţinut sudul şi sud-estul tării în cod galben şi portocaliu de caniculă şi puternice radiaţii solare.

Portugalia- Incendiile au fost provocate de oameni

Pompierii şi voluntarii luptă încă de luna trecută cu incendiile, peste 18.000 de hectare de pădure şi teren cultivat fiind distruse.

Cel mai mare focar se află în apropiere de Sao Pedro do Sul, în regiunea Viseu (nord), unde vineri aproape 200 de pompieri cu circa 60 de autospeciale şi trei elicoptere încercau să stăpânească focul.

Vezi aici GALERIE FOTO

O femeie, pompier voluntar, a murit marţi în misiune, după ce a fost înconjurată de flăcări, din care nu a mai putut ieşi.

Pompierii luptă cu aproape 50 de focare de incendii, în centrul şi în nordul ţării.

Temperaturile de peste 40 de grade Celsius şi vântul puternic nu fac decât să amplifice focarele existente.

Potrivit ministrului portughez de interne, 90% din incendii au fost provocate, voluntar sau nu, de oameni.

Citeşte şi:

Panică în Rusia! Incendiile au ajuns la Cernobîl! VIDEO

Un preot din Rusia se roagă pentru ploaie - VIDEO

Fumul a învăluit Moscova: locuitorii poartă măşti de protecţie!

Rusia luptă împotriva incendiului din jurul centrului nuclear de la Sarov

Polonia, Germania şi Cehia- Viiturile mătură centrul Europei

În Polonia, Germania şi Cehia e prăpăd din cauza unor inundaţii fără precedent.

În unele regiuni, precum şi în ţările baltice, inundaţiile şi aluviunile au cauzat moartea a 15 oameni, în timp ce mii de persoane au fost evacuate.

Într-un orăşel din estul Germaniei au fost găsite trei corpuri neînsufleţite ale unor perrsoane în vârstă, surprinse de viitură într-o pivniţă în care sperau să fie la adăpost.

Furtunile violente au măturat weekendul trecut mai multe oraşe din Europa Centrală, dar cele mai puternice s-au înregistrat la graniţele dintre Polonia, Germania şi Cehia.

România- Record: apa mării are 31 de grade C

*Peste 37 de grade în weekend;

*Noaptea este cald ca ziua;

*Nivelul radiaţiilor este extrem de ridicat.

Aţi crezut că ieri a fost cald? Ei, bine, meteorologii spun că va fi şi mai cald, peste 37 de grade în weekend.

Va fi arşiţă în toată ţara, iar noaptea vor fi 25 de grade! Marea Neagră a fost ieri ca o supă fierbinte: a avut peste 30 de grade!

Aerul fierbinte din Sahara şi din Rusia a încălzit apa mării până la valoarea record de 30 de grade, iar aerul abia mai poate fi respirat.

Chiar dacă au marea la picioare, circa 160.000 de turişti -care sunt acum pe Litoral- suferă din cauza caniculei excesive.

Peste 85 de copii au ajuns la spital din pricina insolaţiei, mulţi cu vârste între 2 şi 4 ani. Copiilor li s-a făcut rău după ce au stat prea mult în soare sau la temperaturi ridicate şi s-au deshidratat.

„Copiii au un organism mai sensibil şi este nevoie ca ei să consume mai multă apă sau ceai. Nu este indicat ca părinţii să le dea să bea sucuri cumpărate din magazinele alimentare sau alimente de tip fast-food", ne-a spus dr. Florian Stoian.

Pe Litoral este „iadul pe pământ". „Temperatura normală a apei în această perioadă ar fi de 23 de grade Celsius. În trecut, s-au înregistrat temperaturi de maximum 27.5 grade, la mijlocul lunii august. Lucrez de 37 de ani la Centrul Regional, dar nu am văzut şi nici nu am auzit de valori de 30 de grade în apa mării, ca acum", a declarat Ion Păun, şeful Serviciului de Prognoză.

ANM a emis ieri „cod galben" de caniculă pentru azi şi următoarele zile, cu temperaturi peste 35 de grade.

Se estimează că acest val de căldură excesivă va dura până la sfârşitul lunii.

La Bucureşti, de pildă, duminică, luni şi marţi vor fi 38 de grade la umbră!

India, China şi Pakistan- Inundaţiile fac ravagii în Asia

În Pakistan 430 de oameni au murit din cauza viiturilor şi alunecărilor de teren. ONU susţine că un milion de persoane au fost afectate de furia apelor.

Situaţia este şi mai gravă în China. Aproape 900 de oameni şi-au pierdut viaţa din cauza inundaţiilor. Ploile torenţiale au provocat inundaţii şi în India.

În urma acestora 115 persoane şi-au pierdut viaţa şi cel puţin 400 au fost rănite.

Rusia- Focul a făcut 54 de victime

Incendiile de pădure şi vegetaţie care devastează Rusia de două săptămâni au făcut 54 de victime, flăcările au distrus localităţi întregi şi, potrivit meteorologilor, canicula şi seceta înregistrate de şase săptămâni vor continua şi în perioada următoare.

Cutremure în spaţiu

Exploziile solare afectează întreg Universul. Cercetătorii americani spun că Soarele poate proiecta atât de multă energie în câmpul magnetic al Pământului, încât să declanşeze „cutremure spaţiale".

Fenomenul este o vibraţie puternică în câmpul magnetic al planetei şi este capabil să afecteze aurorele şi sistemele electrice.

Energia câmpului magnetic al Soarelui e îndreptată spre Pământ

simeon stalpnicul png

În mod normal, liniile câmpului magnetic seamănă cu un elastic care este întins de către vântul solar. Atunci când una dintre liniile de câmp magnetic adună prea multă energie, se rupe, iar o parte din energie este îndreptată spre Pământ.

Astfel, linia de câmp „ruptă" poate atrage particule din atmosfera Pământului pentru a crea un jet de plasmă asemănător unui bici.

Norvegia. Aşa s-a colorat cerul după exploziile solare

simeon stalpnicul png

Aceste jeturi se lovesc de alte zone ale câmpului magnetic.

Forţa jeturilor poate fi echivalată cu cea a unui cutremur de magnitudine 5 sau 6 pe Richter.

Canada. Aurora Boreală a colorat cerul ca într-un tablou

simeon stalpnicul png

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
image png
image
image
image
image
image
image
Traficul din Bucureştiul de altădată, în imagini jpeg
image png
petre roman mineriada jpg
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net