Începe masa de Revelion cu şampanie!
Dacă ştii deja ce vei găti, e momentul să te gândeşti şi cu ce sortiment de vin îţi vei servi invitaţii.
Gabriel Tiron, specialist în arta culinară românească, ne-a dat câteva sfaturi bune de urmat pentru un Revelion reuşit.
Află la ce preparate poţi asorta vinul roşu, ce mâncăruri merg udate cu un vin alb, un sec, demisec sau dulce.
Vinul roşu, la carnea de vită
Vinul roşu consistent trebuie servit la preparatele din carne de vacă sub formă de biftec, muşchi, file, antricot, muşchi de vacă la tavă, pui pane, ficat de raţă sau gâscă, conopidă gratinată, muşchi marinat la grătar, friptură de porc la cuptor, friptură de porc la grătar.
Vinurile roze, pentru pui
Vinul roşu uşor merge combinat cu suncă, jambon, friptură de viţel, pui fript, pui la cuptor, mititei cu piure de cartofi, pate de ficat, suncă cu brânză în aluat crocant. În astfel de combinaţii, vinul roze va avea un caracter acid.
Vinul dulce, lângă dulciuri
Vinurile albe demiseci, demidulci sau dulci pot fi asortat cu plăcinte, pişcoturi, pateuri, peşte în sos alb, pui sote, găină cu orez, sparanghel cu sos.
Cu cât un vin este mai dulce, cu atât el trebuie servit mai rece. Vinurile dulci pot fi servite cu orice preparat dulce.
Vinurile seci, ideale la peşte
Vinul alb sec poate fi combinat cu peşte la grătar, peşte gratinat, păstrăvi în aspic, friptură de pasăre, conopidă gratinată, rasol de crap, rasol de şalau. Vinul alb se serveşte rece pentru un gust mai bun.
6 sfaturi pentru invitaţi
Nu trebuie să ajungi la petrecere primul dar nici ultimul. Poţi întârzia un sfert de oră.
Dacă nu ai cu cine să-ţi laşi câinele acasă, întreabă gazda dacă acceptă animale de companie.
Dacă vii cu copilul la petrecere, asigură-te că şi gazda are copii, altfel rişti să transformi petrecerea într-un haos.
La petrecere nu se vine cu mâna goală. Trebuie să aduci un cadou pentru gazdă.
Nu monopoliza discuţiile, nu acapara invitaţii. Pe de altă parte, fii prietenos cu toată lumea.
Evită băuturile foarte tari şi consumă cu măsură. Nu amesteca băuturile pentru că s-ar putea să te ameţeşti.
Click! spune
La începutul mesei invitaţii pot fi serviţi cu un vin spumant sec şi rece.
Vinul spumant curăţă cavitatea bucală şi pregăteşte digestia. La sfârşitul mesei este recomandat să consumăm coniac sau pălincă.