11 morți într-un atac armat la o sinagogă din Pittsburgh. Trump cere pedeapsa cu moartea pentru suspect

Ultima actualizare:

    Suspectul care a ucis 11 persoane într-o sinagogă din SUA a fost reținutFoto Getty Images
Suspectul care a ucis 11 persoane într-o sinagogă din SUA a fost reținutFoto Getty Images

Un bărbat a ucis 11 persoane şi a rănit şase persoane într-un atac armat la o sinagogă din oraşul Pittsburg, Statele Unite ale Americii. Suspectul, în vârstă de 46 de ani, a fost reținut de poliție şi a fost deja pus sub acuzare pentru crimă. Atacul este considerat cel mai grav atac anti-semit din SUA din ultimii ani.

Bărbatul a deschis focul asupra celor care se aflau la slujba de sabat din Sinagoga Tree of Life, din Pittsburg, sâmbătă, 27 octombrie, la ora locală 10.00 (ora României 16.00). Robert Bowers, în vârstă de 46 de ani, s-a predat autorităților, după un schimb de arme cu poliţiştii trimişi la faţa locului. El a fost pus sub acuzare pentru 11 capete de crimă. 

Conform şefului Direcţiei de Siguranţă Publică din Pittsburg, Wendell Hissrich, scena masacrului "era oribilă, una dintre cele mai dure pe care le-am văzut şi am lucrat în cazuri cu avioane prăbuşite". 

După atacul armat, mai mulți vecini și localnici s-au adunat pentru a fi împreună la un priveghi unde au cântat melodii în amintirea celor decedați. Un localnic a mărturisit pentru bbc.com faptul că oamenii s-au strâns în acel loc după tragedie „pentru că nu voiau să fie împreună, nu singuri”, iar acest priveghi realizat într-un mod spontan ar ajuta să „vindece orașul”. 

simeon stalpnicul png

Victimele se aflau la o ceremonie de dare de nume

Atacatorul a intrat peste victime în timpul unei ceremonii de dare de nume, echivalentul evreiesc al botezului, la sinagoga Tree of Life, dintr-un cartier predominant evreiesc din Pittsburg. Oficialii au confirmat că, printre cei 11 morţi nu se află copii. Opt dintre cei ucişi sunt bărbaţi, iar trei femei. Una dintre victime era un bărbat de 71 de ani, Daniel Stein. El a fost descris de nepotul său ca un om cu un suflet bun, care devenise recent bunic şi care mergea în fiecare sâmbătă la sinagogă. 

Cine este suspectul de la atacul din Pittsuburg

simeon stalpnicul png

Pe numele său Robert Bowers, bărbatul de 46 de ani nu apărea în baza de date a autorităţilor înainte de atacul de sâmbătă. Însă el a publicat mia multe mesaje anti-semite pe un site de socializare numit Gab, sub pseudonimul "onedingo". În biografia contului său, acum suspendat, scria "Evreii sunt copiii Satanei". Chiar sâmbătă dimineaţa, el a publicat un mesaj în care critica o organizaţie ebraică care ajuta refugiaţi şi a spus că se pregăteşte de un atac. El a mai spus că nu îl susţine pe Donald Trump. 

Gab este un site de socializare creat în 2016, ca o alternativă la Twitter, care a fost des criticat pentru că ar încuraja ura şi actele de violenţă. Fondatorul Andrew Toba susţine însă că site-ul îi sancţionează pe cei care instigă la violenţă sau răspândesc pornografie ilegală. Ei au publicat un comunicat în care au condamnat gestul lui Robert Bowers şi că lucrează acum cu FBI pentru a le oferi toate informaţiile necesare. 

Președintele Donald Trump cere pedeapsa cu moartea pentru atacatorul din Pittsburg

Președintele Statelor Unite ale Americii a declarat că ce s-a petrecut în Pittsburgh a fost „un lucru teribil” şi a cerut pedeapsa cu moartea pentru atacator. „E o rușine să văd că se întâmplă acest lucru de atât de mulți ani în continuu”, a spus Donald Trump, potrivit sursa citată anterior. Tot el l-a descris pe suspect ca fiind un „maniac” și a sugerat că ar fi bine „să întărim legile privind pedeapsa cu moartea”. Declarațiile acestea au urmat cuvinte și mai dure, precum faptul că acești oameni ar trebui să plătească cu viața pentru greșelile lor. 

Donald Trump a spus însă că ar fi fost mai bine dacă acea sinagogă ar fi avut o protecție mai bună, chiar din interior. „Dacă ar fi avut pasă înauntru, poate că ar fi fost altfel situația”, a declarat el. 

Pe de altă parte, fostul Președinte al Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, s-a situat în altă tabără de idei, susținând faptul că nu ar trebui să le fie atât de ușor oamenilor care vor să facă rău să intre în posesia armelor, ci ar trebui să le fie mai greu să facă rost de astfel de armament. 

image
image
image
image
image
image
criminalisti politia nu treceti jpg
buget facturi energie jpg
Baie sare wuhaus com jpg
Eliminarea palmierilor plantați de Primăria Sectorului 3 în Piața Unirii din București. FOTO Inquam Photos / Sabin Cîrstoveanu
Captură de ecran din 2024 03 28 la 19 59 14 png
Gorj 1 jpg
sofer jpg
regele carol i wiki Descopera jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net