5 întrebări şi răspunsuri despre noua tulpină de COVID

Ultima actualizare:
În prima parte a zilei de ieri încă  erau zboruri spre şi din Anglia.  Pasagerii ajunşi pe Aeroportul Otopeni  treceau prin zona de control DSP
În prima parte a zilei de ieri încă erau zboruri spre şi din Anglia. Pasagerii ajunşi pe Aeroportul Otopeni treceau prin zona de control DSP

Europa este în alertă, zilele acestea, după ce în Marea Britanie a fost depistată o variantă mult mai contagioasă a coronavirusului. Tot mai multe ţări, inclusiv România, au rupt legăturile aeriene cu Regatul Unit. Luni dimineaţa a avut loc o reuniune de urgenţă a statelor membre, se iau noi măsuri, se impun noi restricţii. De ce această maximă îngrijorare? Iată ce se ştie până în acest moment despre noua tulpină SARS-CoV-2!

De ce este mai periculoasă?

Nu există indicii că ar fi mai letală decât cele precedente, însă este cu 70% mai contagioasă. Iar cu cât sunt mai multe cazuri de infectări, cu atât mai multe persoane ajung în spitale, aglomerează secţiile de Terapie Intensivă şi îşi pun în pericol vieţile. Potrivit Digi24, noua tulpină a fost detectată pentru prima dată în septembrie. În noiembrie, era responsabilă de aproximativ un sfert din cazurile din Londra, iar în prezent sunt aproape două treimi din cazuri cu noua mutaţie. „Este greu să o ţinem sub control până când nu va fi implementat vaccinul”, a declarat ministrul britanic al Sănătăţii.   

S-a răspândit şi în alte ţări?

Da! În Italia a fost confirmat un prim caz de infectare cu noua tulpină, a anunţat duminică Ministerul Sănătăţii de la Roma. Aceeaşi mutaţie a fost depistată în Olanda, Danemarca şi Australia. Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor a cerut statelor membre UE să  ia măsuri prompte, în special pentru identificarea rapidă şi izolarea persoanelor venite din zonele afectate. 


    În prima parte a zilei de ieri încă  erau zboruri spre şi din Anglia.  Pasagerii ajunşi pe Aeroportul Otopeni  treceau prin zona de control DSPSursa: Aeroporturi Bucuresti
În prima parte a zilei de ieri încă erau zboruri spre şi din Anglia. Pasagerii ajunşi pe Aeroportul Otopeni treceau prin zona de control DSPSursa: Aeroporturi Bucuresti

Va ajunge şi la noi?

România a inclus Regatul Unit şi Irlanda de Nord pe lista ţărilor cu risc epidemiologic ridicat, începând cu data de 21 decembrie, ora 00.00. Astfel, se va institui carantina pentru persoanele care sosesc în România din aceste ţări. În acelaşi timp, începând cu data de 21 decembrie, ora 19.00, se suspendă zborurile spre şi dinspre Irlanda şi Marea Britanie, pe o perioadă de 14 zile. Românii din Anglia care au vrut să vină acasă s-au îngrămădit în prima parte a zilei de luni să prindă ultimele curse spre țară, iar companiile aeriene și-au suplimentat zborurile. Conform PRO TV, numai pe Aeroportul Otopeni au aterizat luni 8 avioane. 2.000 de români au intrat în țară, sub supravegherea DSP, care i-a pus să completeze formulare pentru intrarea în carantină. Întrebat dacă noua tulpină de virus poate ajunge şi la noi, medicul timişorean Virgil Musta a declarat că aceste măsuri luate contează mult, deoarece în momentul în care o zonă este carantinată, riscul de transmisie scade. 

De unde a apărut, cum s-a format?

Cercetătorii cred că mutaţia s-a format la un pacient cu un sistem imunitar slăbit, iar corpul său a devenit un teren propice pentru modificarea virusului. Se bănuieşte că s-a întâmplat fie la un pacient din Marea Britanie, fie a fost importată dintr-o ţară cu o capacitate mai mică de a monitoriza mutaţiile virusului. În prezent, concentraţia mare de îmbolnăviri este la Londra şi în sud-estul Angliei.  

Coronavirusul a mai suferit mutaţii până acum?

Da. Virusul apărut în urmă cu un an în Wuhan nu e acelaşi cu cel care circulă acum prin majoritatea colţurilor lumii. Mutaţia D614G a apărut în februarie 2020 în Europa şi a devenit forma dominantă la nivel global, precizează Mediafax. O altă variantă numită A222V a apărut în vară, pe litoralul spaniol.  

Virgil Musta: «Se creează premisele unui al treilea val pandemic» 

Medicul timişorean Virgil Musta a declarat luni, într-o intervenţie la B1, că noua tulpină de Covid-19 creează premisele unui al treilea val pandemic. „Asta face ca sistemele de sănătate, care sunt deja sub o presiune foarte mare, să nu mai facă faţă, de aceea este necesar să se ia măsuri din faşă, pentru a nu se ajunge la o contagiozitate mare”, a declarat epidemiologul de la Spitalul „Victor Babeş” Timişoara.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charles, Camilla, Charlotte, Kate, William, George, Louis, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net