5 lucruri despre noua tulpină Covid-19 din Africa de Sud. Ce știm până acum

8 ianuarie 2021
coronavirus celule jpeg
Nu se ╚Ötie dac─â noua tulpin─â Covid-19 din Africa de Sud reac╚Ťioneaz─â ├«n vreun fel la vaccinurile existente ├«n prezent

├Än Africa de Sud circul─â o nou─â tulpin─â de coronavirus, iar deocamdat─â nu se cunosc prea multe informa╚Ťii despre aceast─â muta╚Ťie. Preventiv, mai multe ╚Ť─âri europene au ├«nchis grani╚Ťele pentru persoanele care vin din aceast─â regiune. Autorit─â╚Ťile se tem c─â actualele vaccinuri anti Covid-19 nu ar face fa╚Ť─â noii variante a virusului.

Speciali╚Ötii din Africa de Sud se lupt─â la ora actual─â cu o nou─â provocare: o muta╚Ťie a coronavirusului ce s-a r─âsp├óndit ├«n mai multe zone ale ╚Ť─ârii ╚Öi despre care nu se cunosc foarte multe informa╚Ťii. ├Äns─â, exper╚Ťii au ├«nceput deja s─â fac─â studii pentru a ├«n╚Ťelege cu ce se confrunt─â, transmite Politico. Iat─â ce se ╚Ötie p├ón─â acum

Muta╚Ťia sud-african─â a Covid-19 se transmite mult mai repede┬á

Primul studiu (├«nc─â nepublicat) care documenteaz─â varianta sud-african─â a constatat c─â aceasta s-a r─âsp├óndit rapid ╚Öi, ├«n c├óteva s─âpt─âm├óni, a devenit varianta dominant─â ├«n mai multe regiuni din ╚Ťar─â. Cercet─âtorii sugereaz─â c─â varianta poate fi asociat─â cu o transmisibilitate crescut─â. Epidemiologul Salim Abdool Karim, co-pre╚Öedinte al comitetului consultativ al Africii de Sud pentru COVID-19, este de p─ârere c─â ├«nc─ârc─âtura viral─â mai mare din noua variant─â se poate traduce ├«ntr-o transmisibilitate mai mare. Acest lucru ar putea explica faptul c─â al doilea val din Africa de Sud este mai mare dec├ót primul, a remarcat el. Ceea ce nu se ╚Ötie ├«nc─â este dac─â noua variant─â provoac─â simptome mai severe. Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii a declarat la 31 decembrie c─â ÔÇ×nu exist─â dovezi clare c─â noua variant─â ar fi asociat─â cu boli mai severe sau cu rezultate mai slabeÔÇŁ ale tratamentului. Cu toate acestea, dup─â cum observ─â OMS, mai multe cazuri ar putea ├«nsemna mai multe spitaliz─âri ╚Öi, ├«n cele din urm─â, mai multe decese.

Noua tulpină a apărut în octombrie, în golful Nelson Mandela

Varianta sud-african─â a fost detectat─â pentru prima dat─â ├«n regiunea golfului Nelson Mandela din Africa de Sud ├«n octombrie. Cercet─ârile cred ├«ns─â c─â muta╚Ťia ar fi putut circula ├«n zon─â ├«nc─â de la sf├ór╚Öitul lunii august 2020. Varianta s-a r─âsp├óndit apoi ├«n toat─â ╚Ťara, inclusiv ├«n Cape Town. Interdic╚Ťia de c─âl─âtorie pentru Africa de Sud a fost ridicat─â pe 1 octombrie pentru turi╚Ötii care cu test negativ COVID-19, ceea ce ├«nseamn─â c─â oamenii ar fi putut duce totu╚Öi noua variant─â ├«n alte ╚Ť─âri. ├Än ultima perioad─â, varianta a fost detectat─â ├«n Marea Britanie, Finlanda, Elve╚Ťia, Japonia ╚Öi Australia.

Nu se știe dacă vaccinurile existente sunt eficiente împotriva tulpinii din Africa. Încă se fac cercetări

John Bell, profesor de medicin─â la Universitatea Oxford, spune c─â este deosebit de ├«ngrijorat de muta╚Ťia pe care o are varianta sud-african─â ├«n proteina ÔÇ×spikeÔÇŁ cea care permite virusului s─â se ata╚Öeze de celulele corpului uman. El crede c─â vaccinurile vor fi eficiente ├«mpotriva tulpinii din Marea Britanie, dar c─â exist─â un ÔÇ×mare semn de ├«ntrebareÔÇŁ ├«n privin╚Ťa variantei sud-africane. ├Än prezent, se desf─â╚Öoar─â activit─â╚Ťi de mai multe institu╚Ťii de cercetare din Africa de Sud, precum ╚Öi de laboratorul Porton Down din Marea Britanie pentru a determina dac─â vaccinurile existente vor fi eficiente ├«mpotriva acestei variante.

C├ót de eficiente sunt interdic╚Ťiile de c─âl─âtorie?

Cea mai eficient─â modalitate de a reduce r─âsp├óndirea noilor variante este limitarea interac╚Ťiunilor oamenilor, care include restric╚Ťii de c─âl─âtorie, potrivit unui articol comun din 23 decembrie al grupurilor ╚Ötiin╚Ťifice independente din Marea Britanie, ce analizeaz─â transmisia virusului.

Organiza╚Ťia Mondial─â a S─ân─ât─â╚Ťii, care a fost precaut─â cu privire la solicitarea interdic╚Ťiilor de c─âl─âtorie, a emis recomand─âri provizorii privind o abordare bazat─â pe riscuri a interdic╚Ťiilor de c─âl─âtorie. OMS recomand─â ca persoanele care locuiesc ├«n zone cu restric╚Ťii s─â c─âl─âtoreasc─â numai ├«n scopuri esen╚Ťiale, scrie Digi24.

Coment├ónd asupra r─âsp├óndirii variantei sud-africane ├«n Marea Britanie, Lawrence Young, profesor de oncologie molecular─â la Universitatea din Warwick, a spus c─â Marea Britanie trebuie s─â fac─â ÔÇ×tot posibilulÔÇŁ pentru a o opri. ÔÇ×M─âsurile de carantin─â ╚Öi restric╚Ťionarea c─âl─âtoriilor din ╚Öi ├«n Africa de Sud sunt imperativeÔÇŁ, a spus el. Dar, av├ónd ├«n vedere c─â noua variant─â este prezent─â deja ├«n mai multe ╚Ť─âri, nu este clar dac─â interdic╚Ťiile de c─âl─âtorie vor fi suficiente pentru a preveni r─âsp├óndirea acesteia. Interdic╚Ťii similare pentru c─âl─âtoriile din Marea Britanie au fost anun╚Ťate ca urmare a descoperirii unei variante mai contagioase, dar deja zeci de ╚Ť─âri au raportat prezen╚Ťa variantei britanice.

Vor mai exista ╚Öi alte muta╚Ťii? Cu siguran╚Ť─â, da!

Este probabil ca variantele din Marea Britanie ╚Öi din Africa de Sud s─â nu fie ultimele de acest fel. Exper╚Ťii avertizeaz─â s─â ne preg─âtim ╚Öi pentru alte muta╚Ťii ale virusului. De fapt, ar putea exista deja alte variante mai transmisibile care nu sunt g─âsite deoarece nu sunt secven╚Ťiate. Ravindra Gupta, profesor de microbiologie clinic─â la Universitatea din Cambridge, a spus c─â nu este o coinciden╚Ť─â faptul c─â cele dou─â ╚Ť─âri ├«n care au fost detectate aceste variante au o mai mare acoperire de secven╚Ťializare dec├ót alte ╚Ť─âri. ÔÇ×Aceasta este o adev─ârat─â lec╚Ťie pentru restul lumiiÔÇŁ, a avertizat el.

kate middleton 4 jpg
cub lili sandu animat gif
cub adrian alexandrov png
vangelis afp jpg
catrinel menghia cannes (4) jpg
anna lesko
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
allergy g3d6759da5 1920 jpg
kate middleton 4 jpg
Ma╚Öin─â de Poli╚Ťie din Germania jpeg
politia locala jpeg
vladimir putin imagini recent colaj jpg
calendar ortodox 2021 20 mai sf mc talaleu png