5 simptome dermatologice care indică infectarea cu noul coronavirus! Apar în general la tinerii asimptomatici
Dermatologii spanioli au descoperit un tipar de simptome la pacienții care au contractat Covid-19. Cercetările efectuate pe 375 de pacienți din Spania au arătat cum ar putea fi diagnosticat noul coronavirus, urmărind simptome ale pielii.
Dermatologii au descoperit cinci afecțiuni ale pielii legate de contractarea coronavirusului. Toți dermatologii spanioli au fost însărcinați de Academia Spaniolă de Dermatologie cu examinarea pacienților cu erupție neexplicată a pielii în ultimele două săptămâni, care a inclus cei care au suspectat sau li s-a confirmat că au contractat virusul.
Primele 120 de imagini au fost examinate de patru dermatologi după un chestionar standardizat, fără să știe alte informații clinice. Și s-a ajuns la un consens în ceea ce privește modelele efectului Covid-19 asupra pielii, deși autorii studiului, publicat în Jurnalul Britanic de Dermatologie, au îndemnat publicul să nu se autodiagnostice bazat doar pe simptomele pielii din cauza dificultății în separarea erupțiilor și leziunilor comune fără consiliere medicală, relatează The Independent.
Aceste simptome sunt asociate mai ales formelor mai ușoare ale virusului
Cu toate acestea, la examinarea ulterioară a celorlalte imagini, dermatologii au putut apoi să stabilească cinci afecțiuni mai largi, prin care aproape toți pacienții ar putea fi clasificați. Au existat 19% din cazuri cu simptome asemănătoare cu degerăturile, care au fost descrise drept „zone acrale ale edemului eritemului cu unele vezicule sau pustule” și pot fi frecvent întâlnite pe mâini și picioare. Studiul detaliază cum aceste simptome au apărut sub formă de pete roșii sau violete cauzate de sângerare sub piele și au tendința să fie asimetrice. Cu o durată de 12,7 zile în medie, aceste simptome au venit, de obicei, cu forme mai ușoare ale virusului și mai frecvent întâlnite de pacienții mai tineri.
Studiul a descoperit, de asemenea, „erupții veziculare” în 9% din cazuri; aceste mici bășici, obișnuite cu mâncărime, au fost găsite mai ales pe trunchiul corpului, umplându-se cu sânge și dispersându-se pe o zonă mai largă. Acestea au fost întâlnite mai mult cu pacienții de vârstă mijlocie care au suferit de virus la o severitate intermediară și au durat în medie 10,4 zile. În al treilea rând, 19% din cazuri au prezentat „leziuni urticariene”, care pot fi interpretate în mod obișnuit ca erupții de urzică - au zone de piele roz sau alb ridicate și au durat în medie 6,8 zile.
Alte erupții, care au fost identificate ca umflături mici, plate și roșii ridicate, au fost găsite printre 47% din cazuri și ar putea fi descoperite în jurul foliculilor de păr. În comparație cu starea cutanată comună a ptiriazusului rozat, simptomele au durat în medie 8,6 zile. Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că aceste erupții și leziunile urticariene sunt ambele foarte comune comune și pot apărea pentru o gamă largă de regiuni, ceea ce înseamnă că nu sunt, totuși, un simptom util la detectarea Covid-19.
Livedo sau necroza a fost categoria finală din cercetare Acest simptom a apărut doar în 6% din cazuri. Acestea sunt cauzate de afectarea circulației în vasele de sânge ale pielii și au dus transformarea pielii în zone roșii sau violet. Întâlni mai des la pacienții mai în vârstă care se confruntă cu cazuri severe de Covid-19, aceste cazuri au fost legate de „boala vasculară ocluzivă” și de un flux sanguin slab în anumite părți ale corpului.
Citește și
Primele simptome dacă te-ai îmbolnăvit de coronavirus. Uite cum te simți