A descoperit un oraș antic sub casă. Nimeni nu și-ar fi imaginat așa ceva

Un bărbat a descoperit, accidental, un oraș antic, care se afla sub casa sa. Doar o întâmplare a făcut să ajungă la el. Îi tot dispăreau găinile și nu știa unde se duc.

Orașul descoperit în 1963 / foto: Profimedia
Orașul descoperit în 1963 / foto: Profimedia

La 85 de metri sub celebra Cappadocia, se află un oraș subteran imens, care a fost în funcțiune timp de mii de ani. Acolo, puteau trăi 20.000 de oameni timp de luni întregi.

Cunoscut azi ca Derinkuyu, orașul Elengubu se află la o adâncime de 85 de metri sub suprafață, scrie BBC News. Tunelurile sale vaste se întind pe 18 niveluri, motiv pentru care e considerat și cel mai mare oraș subteran din lume.

Derinkuyu a fost locuit aproape constant timp de mii de ani. El a fost locuit de frigieni, persani și creștini. A fost abandonat în anii 1920, atunci când grecii din Cappadocia au fugit în Grecia, în urma războiului.

Tunelurile se întind pe sute de kilometri

Tunelurile sunt imense, ele întind pe sute de kilometri. Experții cred că alte 200 orașe mai mici au fost găsite în zonă, ce ar putea fi conectate prin aceste tuneluri.

Orașul antic a fost găsit de un bărbat, sub casa sa, în 1963. El își tot pierdea găinile în timpul renovării casei sale. Așa că a început să urmărească găinile și a descoperit că acestea cădeau într-o gaură creată în timpul renovării.

Cercetând, localnicul a descoperit un pasaj întunecat, una din cele 600 de intrări care au fost descoperite în diferite case din zonă și care duc spre orașul subteran Derinkuyu.

După aceea, experții au început excavările. Astfel, au descoperit un sistem complex de tuneluri, depozite de mâncare uscată, grajduri, școli, crame și chiar și o biserică. În 1985, orașul a fost inclus pe lista Patrimoniului Unesco.

Nimeni nu știe când a fost construit, de fapt, orașul. Textul Anabasis, scris în anul 370 î.e.n. e cel mai vechi document care face trimitere la Derinkuyu. În carte, autorul Xenofon menționează poporul anatolian, din regiunea Cappadocia.

Localnicii ar fi trăit atunci în aceste tuneluri, în loc de case. Deși are o vechime de mii de ani, a rămas un oraș antic ascuns până când un bărbat l-a descoperit sub casă.

Geologia din Cappadocia i-a ajutat pe localnici să construiască orașul subteran

Potrivit lui Andrea De Giorgi, profesor în cadrul Universității din Florida, Cappadocia reprezintă o regiune potrivită pentru o astfel de construcție subterană. Pânza freatică se află în adâncime, solul nu are apă și există roci maleabile. Roca locală e ușor de cioplit cu unelte simple, precum lopeți și târnăcoape.

„Geomorfologia regiunii ajută la săparea spațiilor subterane,” a declarat De Giorgi după ce un bărbat a descoperit un oraș antic sub casă în acea zonă.

Cei mai mulți experți cred că imperiul hitit ar fi pus bazele rețelei subterane. Hitiții „ar fi săpat primele niveluri de rocă atunci când au fost atacați de frigieni, în jurul anului 1.200 î.e.n.,” a declarat A Bertini, expert în locuințele din zona mediterană. În interiorul orașului au fost găsite artefacte hitite.

Cea mai mare parte a orașului a fost construită, cel mai probabil de frigieni, însă. Aceștia erau arhitecți cunoscuți în Epoca de Fier. „Frigienii au reprezentat unul dintre cele mai importante imperii din Anatolia,” a continuat De Giorgi. „S-au dezvoltat în partea vestică a Anatoliei, în jurul finalului primului mileniu î.e.n. Și tindeau să construiască monumente din formațiuni de rocă. Și să creeze fațade extraordinare din rocă.”

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
lumină PNG
image
image
image
image
image
image
mario ilie roman uk jpg
Utilaj puternic jpg
plaja pixabay jpg
Loto. Sursa foto: Impact.ro
lumina sfanta de paste jpeg
masa de paste jpg
euro valuta bani pixabay jpg
Cum să îți petreci timpul liber pe internet jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net