A înapoiat bijuteriile găsite după cutremur


    Daniel a găsit comoara  printre dărâmăturile  din orăşelul Rocca di MezzoFoto: AP
Daniel a găsit comoara printre dărâmăturile din orăşelul Rocca di MezzoFoto: AP

Daniel Şchiopu din Dorohoi a devenit erou în Italia, datorită onestităţii sale. Tânărul român a găsit printre dărâmăturile cutremurului din 2009 o casetă cu bijuterii valoroase, pe care le-a înapoiat proprietarilor care nici nu ştiau că există.

De şase ani, Daniel lucrează în construcţii, în orăşelul italian Rocca si Mezzo, din provincia L’Aquila.

Daniel  Şchiopu
Daniel Şchiopu

A plecat din Dorohoi după ce a terminat facultatea, întrucât nu-şi găsea un loc de muncă. S-a stabilit în orăşelul din centrul Italiei şi a început să lucreze pe şantier, conducând utilaje grele. De ceva vreme, românul se ocupă de îndepărtarea ruinelor rămase de la cutremurul din 2009, care a devastat provincia L’Aquila.

În data de 1 septembrie, a plecat, ca de obicei, la muncă. În timp ce lucra pe utilaj şi scormonea printre dărâmăturile clădirilor, a zărit o cutie pe un dulap strivit de ziduri.

„Într-o cutie prăfuită, pe un dulap dintr-o cameră a unei case din Rocca di Mezzo am găsit o mulţime de bijuterii”, a povestit românul pentru ziarul „Il Centro”. Daniel nu s-a gândit nici o secundă să păstreze comoara. Aşa că s-a interesat cui aparţinea casa înainte să fie devastată de seism. I-a găsit repede pe proprietari, apoi i-a căutat şi le-a înapoiat cutia cu bijuterii. Culmea e că aceştia nici măcar nu ştiau de existenţa lor. Se pare că bijuteriile fuseseră ascunse în perete de înaintaşii proprietarilor, iar, în timpul seismului, când zidurile casei s-au dărâmat, au fost scoase la iveală. Bijuteriile, din aur, cu pietre preţioase, au fost evaluate la câteva zeci de mii de euro. Multe dintre acestea sunt foarte vechi şi au o mare valoare. Daniel ar fi putut să păstreze comoara, mai ales că nimeni nu reclamase dispariţia ei. Practic, nici nu exista!“Ceea ce nu ne aparţine, nici nu trebuie să ne aparţină. Cred că adevărata comoară e familia. Vreau să muncesc şi nu tânjesc după averea altuia”, a declarat, pentru „Adevărul”, Daniel Şchiopu. Onestitatea românului i-a atras simpatia locuitorilor oraşului, iar povestea sa a făcut înconjurul Italiei.

Seismul din anul 2009 a distrus centrul Italiei

Provincia  L’Aquila
Provincia L’Aquila

Centrul Italiei a fost zuduit, în 6 aprilie 2009, de un cutremur cu magnitudinea de 6,3 pe scara Richter. Cea mai afectată a fost provincia L’Aquila. După seism au fost înregistrate circa 280 de replici, unele cu magnitudinea de 6,2 pe Richter. Majoritatea clădirilor medievale din zonă, între care numeroase biserici, monumente în stil baroc şi un castel construit în secolul al XV-lea, au fost puse la pământ, iar 200 de oameni şi-au pierdut viaţa, printre victime aflându-se şi cinci români. 1.500 de persoane au fost rănite, iar 70.000 au rămas fără locuinţe.

cub bia khalifa fulgy png
oana zavoranu si sotul
horoscop 26 martie jpg
cub bia khalifa png
cub ravan popescu png
cub daniel nuță png
cub valentina pelinel png
narcisa suciu si Daria jpg
image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2022 29 ianuarie aducere moaste sf ignatie teoforul png
Takashi Jonish romanii au talent jpg
zapada buzauB jpg
atac armat jpg
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
calendar ortodox 2022 28 ianuarie Sfantul Efrem Sirul gabriel toma chituc jpg