Adolescentă dintr-o familie înstărită, ajunsă prostituată. Cum a fost convinsă să facă sex pe bani
„Ca adolescentă fără adăpost, eram nevoită să am relații cu bărbați mult mai în vârstă decât mine pentru a nu mai fi pe străzi”. Este mărturia cutremurătoare a unei tinere, forțată să supraviețuiască fără bani, fără locuință, fără hrană la vârsta de doar 16 ani, după ce părinții au alungat-o de acasă.
Povestea ei a fost publicată de jurnaliștii de la The Independent, care i-au păstrat secretă identitatea, numind-o Melissa. La doar 16 ani, ea a fost forțată să facă față grelelor provocări pe care orice om fără adăpost le întâlnește. A fost nevoită să doarmă periodic pe canapeaua altor persoane, trăind permanent cu teama că prietenii îi vor spune în orice clipă că a doua zi nu mai poate sta le ei.
„Credeam că nu există vreo cale de a ieși din acea situație. Simțeam că sunt un nimeni și că nu voi mai avea vreodată o viață normală. Am ajuns să fiu cu orice bărbat și să trăiesc cu el. Eram dispusă să fac orice, numai să stau la căldură și să mă simt puțin mai în siguranță. Acum, când privesc în urmă, îmi dau seama în ce situație disperată mă aflam.”
Astăzi, Melissa are 23 de ani și este uimitor cum poate vorbi despre experiența pe care a avut-o alături de primul său bărbat. La acea vreme ea avea 16 ani, în timp ce el avea 28 și era un coșmar. „Era consumator de droguri, obișnuia să mă bată și să fure de la mine, pentru droguri, pentru orice.” Trăiau într-un imobil închiriat pe care-l împărțeau cu alți doi consumatori de droguri, iar viața alături de ei era un coșmar, locuința fiind deplorabilă.
„Toți erau violenți și loveau lucruri și se băteau între ei tot timpul. Alcoolul era unul dintre aspectele declanșatoare a violențelor.” Sub influența „iubitului” său, Melissa a început să consume și ea unele substanțe halucinogene până în momentul în care a dat în anorexie și bulimie. A stat opt luni într-un centru de recuperare, la vârsta de 17 ani putând spune fără niciun fel de mândrie că știa ce presupune consumul de droguri.
Cum ajunsese Melissa într-o asemenea stare jalnică? Ea a mărturisit că problemele ei n-au început la vârsta de 16 ani, ci mult mai de mică. Principala cauză a problemelor sale a fost chiar tatăl ei. Deși provenea dintr-o familie cu stare, aceasta era departe de a putea fi numită un cămin. Melissa își amintește cu tristețe de țipetele și bătăile primite de la tatăl său. O scenă care a marcat-o a fost momentul când a tras-o de păr pe scări pentru simplul motiv că nu făcuse curat în camera ei. Mama sa obișnuia să rămână peste program la serviciu, astfel că era nevoită să stea cu tatăl ei care o teroriza. Ajunsese într-o stare psihică atât de gravă, încât începuse să nu mai mănânce și să intre în anturaje dubioase, unde căpătase obiceiul de a consuma alcool.
Viața Melissei s-a schimbat radical atunci când părinții ei hotărâseră să se despartă, punând divorțul pe seama ei, spunându-i că era un copil problemă. În cele din urmă, mama ei a alungat-o: „să nu te mai întorci în casa asta. Am schimbat încuietorile. Dacă încerci să intri, chemăm poliția.”
Așa a ajuns Melissa să se înhăiteze cu diverși bărbați pentru a supraviețui. Cel de-al doilea iubit al ei a fost cel puțin la fel de groznic ca precedentul și a dus-o într-un alt oraș, unde nu cunoștea pe nimeni. Acesta avea mania alcoolului. Fata a povestit că bărbatul, care avea 26 de ani, o încuia în casă atunci când pleca și nu avea ce să mănânce. Începuse să aibă iar probleme cu alimentația și a ajuns în spital. După ce a fost externată, ea s-a întors la „iubitul” de 26 de ani pentru că nu avea unde să se ducă altundeva. A mai îndurat trei luni de coșmar, dar când anorexia sa a spitalizat-o din nou, a fost nevoită să pună capăt relației. Slăbise atât de mult încât doctorul i-a spus că nu credea că va supraviețui.
Melissa a recunoscut că i-a fost greu să renunțe la acel bărbat pentru că în acest fel a devenit iar un om al străzii. Viața ei s-a schimbat în momentul în care un prieten i-a sugerat să o ducă la Centrepoint, în Bradford, un centru pentru oamenii fără adăpost.
Oamenii de aici au făcut-o să-și recapete încrederea în sine prin activități sportive și prin acte de caritate. Centrepoint i-a oferit o nouă direcție în viață, una mai sigură și mai plină de speranță. Acum, ea participă la acțiuni ale acestei organizații nonguvernamentale pentru a-i ajute la rândul ei pe cei lipsiți de adăpost.