Arabia Saudită a recunoscut: Jamal Khashoggi a fost ucis în consulatul său din Istanbul

Ultima actualizare:
image

Arabia Saudită a admis că jurnalistul Jamal Khashoggi a murit în cursul unei lupte în consulatul său din Istanbul şi a anunţat că doi înalţi demnitari au fost concediaţi. Preşedintele SUA, Donald Trump, a spus că informaţia este credibilă, relatează Reuters.

Recunoaşterea de către Arabia Saudită a faptului că Jamal Khashoggi a murit în consulat vine după două săptămâni în care a negat acest lucru, susţinând că nu are nicio legătură cu dispariţia jurnalistului, timp în care aliaţii occidentali au cerut explicaţii în legătură cu ceea ce s-a întâmplat.

Dispariţia lui a declanşat o criză globală şi i-a determinat pe unii parlamentari din SUA să facă apel la acţiuni dure împotriva lui Riadului.

Presa saudită afirmă că Regele Salman a ordonat demiterea a doi oficiali de rang înalt: Saud al-Qahtani, un consilier regal văzut drept mâna dreaptă a prinţului moştenitor Mohammed bin Salman, şi Ahmed Asiri, adjunct al şefului serviciului de informaţii.

Saudiţii nu oferă nicio dovadă în sprijinul acestei variante a circumstanţelor în care a murit Khashoggi. Rămâne de văzut cum vor reacţiona ţările occidentale, comentează Reuters. ”Cred că este un bun prim pas, este un mare pas. Sunt mulţi oameni, mulţi oameni implicaţi, şi cred că este un prim pas grozav”, a declarat presei Trump, aflat în Arizona. ”Arabia Saudită a fost un aliat grozav. Ce s-a întâmplat este inacceptabil”, a afirmat preşedintele american, adăugând că va vorbi cu prinţul moştenitor. 

De asemenea, Trump a subliniat importanţa Riadului în contracararea rivalului regional Iran şi importanţa locurilor de muncă americane ce există datorită exporturilor masive de armament către Arabia Saudită. 

Unii parlamentari americani nu au fost convinşi de povestea Riadului. 

”A afirma că sunt sceptic în privinţa noii variante saudite în privinţa domnului Khashoggi ar fi prea puţin spus”, a declarat senatorul Lindsey Graham, un aliat al lui Trump.

Khashoggi, un jurnalist saudit care a fost critic la adresa Prinţului Mohammed bin Salman şi altor membri ai familiei regale saudite, a fost ultima oară văzut intrând în consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Taxe impozite calculator FOTO Shutterstock
Cuplu de romani spania Captura Antena 3 jpg
titanic adobestock jpg
plante de apartament beneficii si ingrijire jpeg
Castelul Nopcsa din Săcel  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (3) jpg
Ioana Ancuţa Popoviciu judecatoare accident 2 Mai jpeg
Hotelul de Gheata Balea Lac jpeg
seva mesteacan
image
actualitate.net
image
actualitate.net