Arhiepiscopul Desmond Tutu, simbol al luptei împotriva apartheidului, a murit!

Arhiepiscopul Desmond Tutu, laureatul Premiului Nobel pentru Pace care a contribuit la stoparea apartheidului în Africa de Sud, a murit la vârsta de 90 de ani. Președintele Cyril Ramaphosa a spus că moartea lui a marcat «un alt capitol al doliu pentru că națiunea noastră își ia adio de la o generație de sud-africani remarcabili».

Desmond Tutu a murit la 90 de ani Foto: Getty Images
Desmond Tutu a murit la 90 de ani Foto: Getty Images

Arhiepiscopul Desmund Tutu a ajutat la „o Africă de Sud eliberată”, a adăugat Ramaphosa.

Tutu a fost una dintre cele mai cunoscute figuri ale țării.

Contemporan al celebrului anti-apartheid Nelson Mandela, el a fost unul dintre forțele motrice din spatele mișcării de a pune capăt politicii de segregare rasială și discriminare impusă de guvernul minorității albe împotriva majorității negre din Africa de Sud din 1948 până în 1991.

Desomd Tutu a fost distins cu Premiul Nobel în 1984 pentru rolul său în lupta pentru abolirea sistemului de apartheid.

Moartea lui Desmond Tutu survine la doar câteva săptămâni după cea a ultimului președinte din epoca apartheidului din Africa de Sud, FW de Clerk, care a murit la vârsta de 85 de ani.

Desmond Tutu, recunoscut în întreaga lume ca lider în lupta pentru drepturile omului

Barack Obama i-a acordat Medalia Prezidențială a Libertății Foto: Getty Images
Barack Obama i-a acordat Medalia Prezidențială a Libertății Foto: Getty Images

Președintele Ramaphosa a spus că Tutu a fost «un lider spiritual emblematic, activist anti-apartheid și militant global pentru drepturile omului».

El l-a descris drept «un patriot fără egal; un conducător de principii și pragmatism care a dat sens înțelegerii biblice drept o credință care, fără fapte, este moartă».

«Om cu un intelect extraordinar, integritate și invincibilitate, care a luptat împotriva forțelor apartheidului. El a fost, de asemenea, tandru și vulnerabil în compasiunea lui pentru cei care au suferit opresiunea, nedreptatea și violența sub apartheid și oamenii asupriți și asupriți din întreaga lume», a spus președintele Ramaphosa, citat de BBC

Munca lui Tutu pentru drepturile civile și pentru drepturile omului a dus la onoruri proeminente din întreaga lume. Fostul președinte american Barack Obama i-a acordat Medalia Prezidențială a Libertății în 2009. În 2012, Desmond Tutu a primit un grant de 1 milion de dolari de la undația Mo Ibrahim pentru «angajamentul său de-a lungul vieții de a spune adevărul». În anul următor, a primit Premiul Templeton pentru «lucrarea sa de-a lungul vieții în promovarea principiilor spirituale precum iubirea și iertarea, care au ajutat la eliberarea oamenilor din întreaga lum»”.

image
image
image
image
image
image
calendar ortodox 2021 01 octombrie acoperamantul maicii domnului icoana de mihai coman jpeg
calendar ortodox 2022 octombrie sf dimitrie cel nou png
pestera Limanu jpeg
focsani recensamant
WhatsApp aplicatie smartphone notificare FOTO Shutterstock jpg
casa-locuinta-credit-imobiliare-cheie
3 monica pop jpg jpeg
image
actualitate.net