Aşa va arăta Lumea în 2100!
Pământul va fi o ”minge” fierbinte, cu temperaturi atât de ridicate încât viaţa va fi extrem de grea. Foamete, secetă, specii şi insule dispărute. Asta spun oamenii de ştiinţă că se va întâmpla în următorii zeci de ani, dacă nu se vor lua imediat măsuri.
Donald Trump, preşedintele Statelor Unite, nu crede în încălzirea globală şi a anunţat că SUA se retrage din Acordul de la Paris privind schimbările climatice calculate de oamenii de ştiinţă, pentru a-şi proteja cetăţenii de şomaj. Ştirea a declanşat o uriaşă îngrijorare pe toată planeta.
Zeci de oameni de ştiinţă au arătat cum va fi viaţa pe Pământ până în 2100: peste 10 miliarde de locuitori vor suferi de foamete, secetă extremă, temperaturi mai ridicate cu 7-8 grade decât acum, fenomene meteo extreme. ”O moarte lentă, dar sigură”, au spus membrii Grupului Interguvernamental de Experţi asupra Climei (GIEC).Aceştia spun că încălzirea globală va cauza schimbări majore şi probleme uriaşe: nivelul oceanelor va creşte cu cel puţin un metru, astfel încât vor dispărea o mulţime de insule şi de peninsule, iar apa va înainta pe ţărmul continentelor.
Cea mai mare pădure tropicală, cea amazoniană, va fi distrusă pe jumătate în următorii 30 de ani, iar peste 2.000 de specii de arbori vor dispărea.Gheţarii de la Polul Nord se vor topi treptat, iar în anul 2030 nu se va mai vedea deloc gheaţă.Peste 30% din speciile de păsări care trăiesc aici vor muri, inclusiv pinguinul imperial, unul din simbolurile Antarcticii. În 2050, 70% din urşii polari vor muri de cald, iar în 2080 nu va mai fi nici unul în Groenlanda.
Nici în România nu va fi altfel, scrie climatechangepost.com. Scenariul pentru ţara noastră este cutremurător.Oamenii de ştiinţă spun că temperaturile vor fi din ce în ce mai mari şi că procesul a început deja. În ultimii 50 de ani, valorile medii au crescut cu 2˚C şi s-au înregistrat mai multe recorduri de temperaturi extreme.
Pe de altă parte, iernile vor fi mai friguroase decât ar fi normal.Precipitaţiile vor fi tot mai puţine, în special în vestul şi sudul ţării, inclusiv Delta Dunării şi Dobrogea. În schimb, în zona înaltă vor fi precipitaţii bogate, peste normele cunoscute.Pe de altă parte, în timpul iernii vor fi puţine zile cu ninsoare în sudul şi estul ţării. Toate acestea înseamnă secetă severă.
Un alt fenomen ne va afecta serios: vântul va sufla mult mai des cu viteze uriaşe. De asemenea, se vor înregistra frecvent valuri de căldură ce vor dura zile în şir, în special în sudul ţării.