Atac la Palatul Parlamentului din Londra. Cinci morți și 40 de răniți în urma incidentului terorist

22 martie 2017
article img
Jurnaliștii și politicienii au auzit mai multe împușcături în zona Parlamentului din Londra

Sânge și teroare în fața Parlamentului britanic. Un atacator a încercat să pătrundă în clădire, înarmat cu o macetă, în timp ce premierul Theresa May se afla înăuntru. După ce a ucis patru persoane și a rănit allte zece, a fost, în cele din urmă, doborât de gloanțele polițiștilor.

Mai mulți jurnaliști și politicieni au transmis pe Twitter că au auzit focuri de armă în afara Parlamentului (Palatul Westminster) din Londra. Un fotograf al agenției Reuters transmite că ar fi vorba despre șase răniți, conform BBC.

Tom Peck, comentator politic pentru ”Independent”, a transmis pe Twitter: "S-a auzit un zgomot înfundat. Țipete. Agitație. Apoi mai multe împușcături. Agenți de poliție înarmați peste tot."

Este vorba despre două incidente. Un bărbat înarmat cu un cuțit a forțat intrarea în Palatul Parlamentului și a fost împușcat de forțele de ordine. O mașină a intrat într-un grup de pietoni pe Podul Westminster, provocând mai mulți răniți. Polițiștii au reținut două persoane și confirmă că este vorba despre un incident terorist. În această perioadă, premierul Theresa May se pregătește să declanșeze procedura de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană.

UPDATE 08.21: Cinci persoane și-au pierdut viața și alte 40 au fost rănite în urma atentatului. Printre cei decedați se află un polițist, care a fost înjunghiat de atacator, dar și teroristul, care a fost împușcat de oamenii legii, informează BBC.

Update 20.20 Numărul morților a crescut la 4, confirmă poliția britanică, adăugând că cel puțin 20 de persoane sunt rănite, printre care și 3 polițiști. Printre persoanele decedate se află și atacatorul, care potrivit surselor furnizate de autorități, a acționat de unul singur. Celelalte persoane decedate sunt un polițist, rănit grav cu un cuțit și două persoane aflate pe pod.

Update 20.00: Un nou bilanț al atacului terorist: patru morți și 20 de răniți, dintre care trei sunt studenți francezi. Nu există informații despre eventuale victime din România.

Update 19.13 Premierul britanic a convocat comitetul de securitate de urgență

Update 19.03 O femeie a fost scoasă în viață din apele Tamisei, după incidentul de securitate de pe Podul Westminster. Victima a suferit răni grave, informeaza Reuters, citând autoritățile londoneze.

Update 18.39 Până la ora actuală, două persoane au murit și mai multe sunt rănite, unele aflându-se în stare critică 

Update 18.30 Palatul Westminster a fost închis și fiecare cameră a clădirii este verificată pentru a exclude posibiliatea unui atacator

Update 18.20 Polițistul înjunghiat a murit, scrie Press Association, citând declarația unui medic de la spitalul universitar St. Thomas din centrul Londrei.

Update 17.40 Poliția metropolitană confirmă că este vorba despre un incident terorist. Localnicii și turiștii sunt sfătuiți să evite centrul Londrei.

Update 17.35 Premierul Theresa May a părăsit clădirea Parlamentului într-un Jaguar argintiu. O sursă de la reședința premierului Marii Britanii a declarat pentru jurnaliști că Theresa May este ”OK”.

Update 17.15 Un ofițer de poliție ar fi fost înjunghiat, conform mărturiei lui David Lidington, șeful Camerei Comunelor. Un elicoper-ambulanță a aterizat în zonă pentru a prelua răniții. Se pare că un bărbat ar fi forțat intrarea în palatul Parlamentului și ar fi fost împușcat de oamenii de ordine.

article img
Polițiștii au izolat zona Palatului Parlamentuluifoto: Twitter

article img
Un elicopter-ambulanță a preluat rănițiifoto: Twitter

Update 17.05 Reprezentanții companiei de transport au declarat că au închis stația de metrou Westminster la cererea Scotland Yard.

Membrii Parlamentului au fost sfătuiți să rămână în interiorul clădirii.

Alte surse spun că o mașină ar fi intrat într-un grup de turiști, rănind mai multe persoane. Incidentul s-a produs pe Podul Westminster, în apropiere de Palatul Parlamentului. În acest moment nu se știe dacă a fost vorba despre un accident sau șoferul a intrat în mod deliberat în grupul de pietoni.

Știre în curs de actualizare