Atac sinucigaş cu bombă, de Crăciun, într-un restaurant din Congo

Tragedie în ziua de Crăciun! Oficialii din Republica Democrată Congo au anunţat că cel puţin şase oameni au murit într-un atac sinucigaş cu bombă. Atentatul a avut loc într-un restaurant din oraşul Beni, aflat în estul ţării.

Atac sinucigaș cu bombă într-un restaurant în care zeci de oameni petreceau de Crăciun Foto: AFP
Atac sinucigaș cu bombă într-un restaurant în care zeci de oameni petreceau de Crăciun Foto: AFP

Potrivit primelor informații, Poliţia l-ar fi împiedicat pe atacatorul sinucigaș să intre în localul din Beni, însă el s-a aruncat în aer la intrare, ucigând alte cinci persoane. Treisprezece oameni au fost răniţi în atentat.

Ce grupare se află în spatele atacului sinucigaș din Congo

Oficialii spun că pentru atacul de sâmbătă, 25 decembrie, este responsabil un grup militant, Forţele Aliate Democrate (ADF), care are legături cu organizaţia Stat Islamic. Cu toate acestea, până în prezent, nicio grupare teroristă nu a revendicat atacul.

Mai mult de 30 de oameni, între care şi copii, sărbătoreau ziua de Crăciun în restaurantul Box, când a avut loc atacul sinucigaș.

După explozie, oamenii au fost sfătuiţi să meargă acasă, pentru propria siguranţă, potrivit news.ro. În ultimele săptămâni, în orașul Beni au avut loc mai multe confruntări între armată şi islamişti.

Forţele din RD Congo şi Uganda au început o operaţiune comună, în luna noiembrie, împotriva ADF, în încercarea de a pune capăt unei serii de atacuri brutale.

Autorităţile din Uganda au anunțat că gruparea se află în spatele recentelor atacuri din ţară, inclusiv în capitala Kampala.

Anul acesta, pe 27 iunie, explozia unei bombe artizanale într-o biserică catolică a rănit două femei. Tot în aceeași zi, o persoană care avea asupra sa o bombă s-a sinucis nu departe de o moschee. Pe 26 iunie, un alt dispozitiv a explodat, nu departe de o benzinărie, fără a provoca pagube.

Gruparea militantă ADF a fost înfiinţată în anii 1990 de ugandezi nemulţumiţi de modul în care Guvernul îi tratează pe musulmani, însă a fost izgonită din vestul Ugandei şi facţiuni ale sale au trecut graniţa în RD Congo.

Astfel, organizația teroristă s-a stabilit în estul RD Congo şi a fost considerat responsabilă pentru mii de decese ale civililor în ultimul deceniu, inclusiv pentru atacuri asupra creştinilor.

În luna martie, Statele Unite ale Americii au inclus organizația ADF pe lista grupărilor teroriste ce au legături cu Stat Islamic.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
IMG 0107 jpeg
image
image
image
image
image
image
ambulanta jpg
aeroport foto pixabay jpg
masa de paste shutterstock jpg
maramures paste1 jpg
bujori1 jpg
supermarket 5202138 1280 jpg
iepure paste istock jpg
furnici jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net