Atmosferă tristă în Betleem. „Orașul este golit de fericire, de bucurie, de copii, de Moș Crăciun”

Atmosferă extrem de tristă în Betleem, locul nașterii lui Iisus. Toate festivitățile de Crăciun au fost anulate, iar orașul este pustiu. Miile de turiști și pelerini care ar fi trebuit să umple în mod normal Piața Manger nu se găsesc nicăieri. Celebrul brad de Crăciun, de obicei în mijlocul pieței, nu este acolo. Nu există colinde sau standurile de Crăciun, scrie BBC. Peste oraș domnește o tăcere grea, o atmosferă de doliu.

image

Biserici goale de Crăciun, în Betleem

„Orașul este gol de fericire, de bucurie, de copii, de Moș Crăciun. Nu există nicio sărbătoare anul acesta", spune Madeleine, o locuitoare a Betleemului, în Cisiordania ocupată.

În schimb, o scenă a nașterii, care arată un Iisus nou-născut înconjurat de pietre mari și sârmă ghimpată, a fost instalată ca un tribut adus copiilor din Gaza.

Într-o biserică a Nașterii Domnului neobișnuit de goală, părintele Eissa Thaldjiya îmi spune că orașul său se simte ca o umbră a lui însuși, relatează jurnaistul BBC.

„Sunt preot în această biserică de 12 ani. M-am născut în Betleem și nu am văzut niciodată așa - chiar și în timpul pandemiei de Covid-19", spune el.

Avem frați și surori în Gaza – acesta este ceea ce face dificilă sărbătorirea… Dar este bine să fim uniți în rugăciuni”.

„Un Crăciun foarte trist”

Patriarhul romano-catolic al Ierusalimului, Pierbattista Pizzaballa, se află în Betleem pentru discursul său tradițional de Crăciun.

Înainte de a intra în biserică a spus: „Acesta este un Crăciun foarte trist”.

„Ne aflăm în război, un război teribil. Gândurile noastre se îndreaptă înainte de toate spre Gaza, spre oamenii noștri din Gaza – două milioane de oameni suferă”, a spus el.

El a adăugat că un armistițiu „nu este suficient. Trebuie să oprim aceste ostilități și să întoarcem pagina pentru că violența nu poate decât să genereze violență”.

La câțiva pași de Piața Manger, la magazinele de suveniruri nu este agitația obișnuită din această perioadă. Suvenirurile stau neatinse.

Acesta este în mod normal sezonul de vârf pentru piață, dar nu și anul acesta.

„Nu putem sărbători cu atâția oameni uciși în Gaza”, spune Abood Subouh, proprietarul unui magazin din piața locală.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Persoană care trimite mesaje pe Whatsapp Foto Pixabay
image
image
image
image
image
image
Thassos, Grecia FOTO Shutterstock
prosoape jpeg
christian al VII lea jpeg
camera hotel png
Pestera Craniilor png
soferii in masina webp
Brezoi poza mare jpg
lacat bucatarie roman marea britanie 67958100 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net