Brexit: Efectele dezastruoase ale ieșirii Marii Britanii din UE

Ultima actualizare:

    Care ar fi efectele dezastruoase ale Brexit-ului?Foto Getty
Care ar fi efectele dezastruoase ale Brexit-ului?Foto Getty

Este ușor să facem o listă cu toate aspectele negative ale Uniunii europene - de la sistemul cursului valutar al euro și modalitățile deficitare de gestionare a datoriilor statelor, până la problema imigranților. Situația se complică însă și mai mult odată cu ieșirea Regatului Unit din UE.

În momentul de față, analiștii sunt de părere că Marea Britanie nu este pregătită financiar, nu are vreun sprijin real în ceea ce privește gestionarea comerțului și nici nu există vreo direcție strategică de înlocuire a unui membru UE precum Regatul Unit, relatează TheDailyBeast.com. Ieșire MArii Britanii din Uniunea Europeană ar putea însemna însă și prăbușirea Uniunii Europene.

Situația Insulelor Britanice a fost dintotdeauna destul de complicată. Regatul Unit a fost prosper din punct de vedere ecoomic atât înainte de a adera la comunitatea Europeană, în 1973, cât și după ce a părăsit-o. aspectul general care trebuie luat în considerare este că acum suntem în 2016, iar climatul internațional este cu totul altul.

De această dată, Brexit ar putea însemna un dezastru chiar și pentru economia engleză care a avut nevoie de patru decenii pentru a ajunge la nivelul actual. Există trei factori importanți care nu trebuie ignorați când vine vorba de Brexit.

Piața unică și avantajele ei

Primul se referă la piața unică. Aceasta oferă mai mult decât comerț liber, în sensul că interzice atât tarifele vamale, cât și barierele nontarifare. asta înseamnă că orice măsură administrativă care restrciționează comerțul în interiorul UE este considerată ilegală. Acest lucru i-a permis Marii Britanii să-și extindă piața afacerilor pe întreg continentul european.

Organizația Mondială a Comerțului, o alternativă mai bună?

Cel de-al doilea factor este reprezentat de Organizația Mondială a Comerțului (OMC). Este îndoilnic dacă aceasta va fi o alternativă mai bună pentru Regatul Unit. OMC poate impune o anumită legislație cu privire la tarife, dar niciodată nu le va putea interzice. Nu doar că OMC asigură mai puține drepturi comerciale decât UE, dar în mod fundamental, acestea se aplică doar asupra bunurilor, nu și serviciilor. De aceea nu trebuie neglijat faptul că în momentul de față, 40 % din totalul exporturilor este reprezentat de servicii.

UK, cel mai mare investitor de capital străin din UE

Un al treilea factor major care ar putea însemna dezastrul pentru UE este faptul că Regatul Unit este cel mai importnt investitor de capital străin dintre membrii Uniunii. După Statele Unite și China, MArea Britanie este cel mai mare investitor străin din întreaga lume. Vor mai fi investiții străine și în eventuala epocă post-Brexit, dar fără englezi, acestea se vor prezenta la un cu totul alt nivel.

Cu alte cuvinte, Brexit ar putea însemna nu doar prăbuțirea economiei britanice, dar și izbucnirea unei noi crize financiare. Economia deficitară va obliga guvernele engleze post-Brexit să recurgă la reducerea bugetului pentru anumite sectoare publice - sănătate, educație, ajutoare sociale la un alt nivel decât a trebuit să o facă după al Doilea Război Mondial - iar atunci situația era cu adevărat dezastruoasă.

Apreciază cu un like pagina noastră de Facebook dacă ți-a plăcut acest articol. Vei afla și mai multe informații interesante!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net