Casa viitorului îți economisește banii: „consumă“ echilibrat și inteligent electricitate și căldură

Ultima actualizare:

Au fost vremuri de huzur când oamenii plăteau energia termică și apa consumate la comun. Se lua consumul pe scară, se împărțea la numărul de apartamente, uneori se ținea cont și de numărul membrilor, și gata costul. Vremurile s-au schimbat cu apometre și repartitoare. Astfel se schimbă casa cu totul, casa viitorului va fi „inteligentă“.

V-am vorbit despre încuietorile inteligente și Internetul lucrurilor, dar mai rămân atâtea de adus în casă pentru a înlătura din grijile de zi cu zi. Casa inteligentă nu se schimbă radical, tot în pat dormi, tot în fotoliu te uiți la televizor și tot în bucătărie îți bei cafeaua și îți gătești mâncarea. Doar că întreg consumul pe care îl faci zilnic, lunar, anual se schimbă odată cu gadgeturile pe care le folosești pentru a controla totul.

Odată ce ai control asupra circuitului energiei electrice și căldurii din casă, ai control asupra costului. Intri în sufragerie și becul s-a aprins puțin, cât să vezi pe unde mergi. Pătrunzi mai mult în cameră și camera este iluminată automat mai mult. Ai plecat în altă cameră și lumina s-a stins. În cele câteva minute cât ai tranzitat zona reducerea a fost infimă, dar într-o lună înseamnă ceva. Într-un an înseamnă și mai mult.

Vara se apropie de final, dar încă mai avem cod galben de caniculă. E cald, prea cald. Ajungi acasă, pornești aerul condiționat, dar parcă merge în gol. Micșorezi mai mult temperatura, să se răcească totul mai repede, iar discul contorului se învârte ca un pur-sânge la hipodrom. Ai însă o casă inteligentă. Intri în ea și atmosfera e plăcută, 25 de grade Celsius când afară se dilată metalul, se înmoaie asfaltul și abia se târăsc oamenii sub 40-50 de grade Celsius.

Concept de casă inteligentă pe care o vom avea peste câțiva ani

Locuința „știa“ că ajungi acasă, a „văzut“ prin intermediul telefonului mobil că te-ai pus în mișcare, iar traseul era cel spre casă. Ajungi în 40-60 de minute de regulă, timp suficient cât atmosfera din casă să fie adusă acolo unde e bine. Dar e iarnă, poate, pleci de la serviciu și mergi spre casă. Casa inteligentă urcă temperatura, de la obișnuitele 16-20 de grade urcă la 25 de grade Celsius și atmosfera e primitoare, nu tremuri, nu „bagi cărbuni“ în centrala termică. Consumul inteligent e secretul costului redus.Video și amănunte pe playtech.ro

image
image
image
image
image
image
permise auto jpeg
calendar ortodox 2021 22 martie sfantul sfintit mucenic vasile preotul din ancira png
Prof dr Joseph Dituri Foto Youtube jpg
bulevardul Pompeiu  jpeg
FotoJet jpg
aIMG 20220305 153438 696x392 jpg