Cât durează concediul de maternitate în alte țări membre UE
Concediul de maternitate a devenit unul dintre subiectele sensibile pe ordinea de zi a politicienilor în ultimii ani și un motiv în plus de nemulțumire pentru anumite mămici. În alte state membre ale Uniunii Europene, perioadele acestui tip de concediu variază și se pune accent pe îngrijirea copiilor.
Polemici pe baza acestui subiecte există și în Occident. În timp ce unii consideră că un concediu de maternitate mai lung și bine plătit are rolul de a crește rata natalității, alții susțin că este mai important să se aibă în vedere crearea bunăstării copiilor și a familiilor în care se nasc, după cum informează wewomen.com.
Irlanda
În Irlanda, mamelor li se oferă un concediu de maternitate de 26 de săptămâni: cel puțin două săptămâni trebuie luate înainte de naștere și cel puțin patru după aducerea pe lume a copilului, legea obligând angajatorii să le plătească în această perioadă 80% din salariu. În plus, tații au și ei dreptul să-și un concediu paternal de 14 săptămâni. Irlanda are cea mai ridicată rată a natalității din Uniunea Europeană, în ciuda faptului că ajutoarele pentru copii sunt relativ mici.
Țările nordice: Suedia și Norvegia
Fiecare viitor părinte are dreptul la 18 luni de concediu plătit. Implicarea femeilor pe piața muncii în aceste state nordice este foarte mare, dar guvernele le dau mamelor care au în grijă copii cu vârste preșcolare au posibilitatea de a-și scurta orele de lucru.
Marea Britanie
În Regatul Unit mamele primesc un an de concediu de maternitate. În primele șase săptămâni de concediu, femeile primesc 90% din salariu, iar în timpul următoarelor 33 de săptămâni, mamele primesc o indemnizație de 130 de euro pe săptămână. Restul anului este neplătit. Din 2011, concediul paternal a fost mărit de la două săptămâni, cât era înainte, la 26 de săptămâni, atât plătite, cât și neplătite. În schimb, guvernul britanic oferă gratuit locuri speciale pentru creșterea copiilor de la vârsta de patru ani. Părinții care au copii cu vârste sub șase ani au dreptul de a cere angațatorilor un program flexibil de lucru. Sunt valabile și scutiri de taxe și vouchere pentru creșterea copiilor, ca programe de ajutor a acestora.
Germania
În Germania, mamele primesc șase săptămâni libere înainte de naștere și alte opt săptămâni după ce au adus pe lume copilul. Guvernul oferă și un ajutor financiar pe o perioadă de până la 36 de luni acolo unde situația o cere. Cea mai mare problemă în Germania în acest domeniu o reprezintă lipsa spațiilor publice pentru creșterea copilului. Se pare că doar unul din cinci copii (cu vârstă sub trei ani) își găsește locul într-o astfel de instituție. de asemenea, Germania are și una dintre cele mai scăzute rate ale natalității din Uniunea Europeană și unul dintre cele mai mari procentaje ce reprezintă numărul femeilor fără copii.
Polonia
În Polonia, mamele au la dispoziție un concediu maternal de 20 de săptămâni, fiindu-le plătit salariul întreg în această perioadă. în plus, concediul poate fi luat cu două săptămâni înainte de data nașterii.
Franța
În spațiul francez, viitoarele mămici au dreptul la 16 săptămâni libere (șase înainte de naștere și zece după ce au adus pe lume bebelușul), putând să ia maximum trei săptămâni din cel de dinaintea nașterii și să le adauge după aceasta, la sfatul medicului. Franța a adoptat numeroase legi care să ușureze îndeplinirea îndatoririlor familiale cu cele de la serviciu și are cele mai extensive ajutoare sociale pentru copii din Uniune.
Spania
În Spania, concediul maternal are o perioadă de 16 săptămâni, dar și-l pot prelungi până la trei ani, fiind neplătit, în schimb. Din păcate, doar o treime dintre femei beneficiază de aceste avantaje, iar ajutoarele sociale variază de la o regiune la alta.
Italia
În Italia, concediul maternal este de una sau două luni înainte de data nașterii și trei sau patru luni după aceasta. Iatlia se confruntă de mult timp cu o scădere a ratei natalității și, la fel ca în România, multe femei aleg să-și întrerupă serviciul atunci când iau decizia de a avea un copil.