Câți bani alocă Polonia pentru zonele afectate de ciclonul Boris. Cehia așteaptă precipitații record

Ultima actualizare:

Premierul polonez Donald Tusk a anunţat luni un ajutor imediat în valoare de 1 miliard de zloţi (235 de milioane de euro) pentru regiunile din Polonia sinistrate în urma trecerii ciclonului Boris, care a afectat ţări din Europa Centrală şi de Est, transmite AFP. O situație grea este și Austria care se teme că Dunărea ar putea inunda Viena. Îngrijorare este și în Cehia unde meteorologii au emis avertizări pentru precipitații record.

Patru morți în Polonia din cauza ciclonului Boris

Inundații Polonia. Sursă foto: Profimedia Images
Inundații Polonia. Sursă foto: Profimedia Images

Începând de joi, zone întinse din Austria, Republica Cehă, Polonia, România, Slovacia şi Ungaria au fost lovite de un vânt violent şi de precipitaţii masive. Până în prezent au toritățile din Polonia au confirmat moartea a patru persoane.

„Pentru moment, am prevăzut o rezervă de 1 miliard de zloţi pentru localităţile şi persoanele afectate de inundaţii. Începând de astăzi, orice persoană afectată de inundaţii va putea solicita facil aceste fonduri'', a declarat Tusk, transmite Agerpres.

De asemenea, şeful executivului polonez a adăugat că va discuta în cursul zilei de luni cu omologii săi din celelalte ţări afectate de inundaţii. Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis persoanelor afectate de inundaţii un mesaj de solidaritate şi a declarat că acestea vor beneficia de un sprijin ce va fi oferit de Uniunea Europeană.

Dunărea provoacă mari îngrijorări în Austria

 Autoritățile austriexe se tem că Dunărea ar putea inunda Viena.

Duminică, alarma de dezastru natural a sunat încă de la prima oră a dimineţii.

Peste o mie de soldaţi au trimis oficialii din Viena ca să-i ajute pe cei afectaţi de viitura secolului.

Un pompier şi-a pierdut viaţa în timp ce încerca să salveze un localnic.

„Guvernul federal şi poliţia oferă suport aerian acolo unde este nevoie. Până acum, nu au fost cereri, însă situaţia devine din ce în ce mai rea în anumite regiuni din Austria, în special în Austria Inferioară", a declarat Karl Nehammer, cancelarul Austriei.

Mii de oameni au rămas blocaţi în gări, după ce aproape toate trenurile de pe ruta Viena - Salzburg au fost anulate. Cele două trenuri care fac cursa București Viena vor avea capătul în Budapesta, pentru că liniile de cale ferată din capitala Austriei nu sunt practicabile după trecerea ciclonului Boris.

Cehia: 10.000 de oameni evacuați. Sunt anunțate precipitații record

Şi Cehia este sub cod roşu de inundaţii. Peste 10 mii de oameni au fost evacuaţi de la începutul potopului.

Pompierii acționează contracronometru în mai multe regiuni din ţară afectate de ciclon.

Autoritățile asigură că armata este pregătită să intervină în orice moment în contextul în care meteorologii estimează că vor cădea 400 de litri de apă pe metru pătrat.

Ministerul Afacerilor Externe de la Bucureşti a emis avertizări de călătorie pentru românii care merg în Austria şi Cehia, informează Observator News.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pensioanr uk jpg
Matei Vali Catalina disparuta jpg
apa robinet pahar adobestock jpg
bar pexels jpeg
imapp alex proiectii 116 768x512 jpg
rate banca 0 jpeg
focurile vii wiki jpg
atacator parlament jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net