Cele mai nimicitoare uragane din istorie

image
Ţărmurile din Bahamas, distruse de vânturile nimicitoare şi valurile care au izbit violentFoto: guliver/gettyimages

Dezastrul provocat de uraganul Dorian la început de septembrie în Bahamas este inimaginabil! 70.000 de oameni au rămas pe drumuri, 20.000 de case au fost distruse şi zeci de persoane şi-au pierdut viaţa după ce nivelul oceanului a crescut cu 7 metri. Starea de panică a fost amplificată şi de avertismentul emis de autorităţi încă din ziua de 30 august. Atunci toată lumea a aflat că Dorian e cea mai puternică furtună din istoria SUA, cu vânturi de 350 km/h.

SUA se confruntă cu cea mai mare furtună tropicală din istorie. Cuvintele acestea au fost rostite chiar de preşedintele Donald Trump, la scurt timp după emiterea primelor avertismente legate de uraganul Dorian. Urgia care a lovit cu bestialitate Bahamas a fost catalogată ca făcând parte din categoria 5, dar viteza cu care au lovit rafalele de vânt a depăşit cu mult clasificarea Saffir-Simpson, fiind înregistrate viteze de 354 km/h. 

image
Cartiere întregi au fost puse la pământ

image
Mii de oameni au avut nevoie de îngrijiri medicale

Uraganele sunt structurate pe cinci niveluri, în funcţie de puterea rafalelor de vânt: în categoaria 1 intră furtunile cu viteze cuprinse între 87 km/h şi 154 km/h; categoria 2, viteze de 155 km/h şi 177 km/h; categoria 3, viteze de 179 km/h şi 208 km/h; categoria 4, viteze de 210 km/h şi 251 km/h şi categoria 5, cu viteze de peste 253 km/h. Cele mai puternice uragane din toate timpurile înregistrate până acum sunt: Labor Day, în 1935; Gilbert, în 1988; Wilma, în 2005 şi Dorian, în 2019, toate având vânturi de 297,7 km/h când au ajuns pe uscat. Însă cele mai nimicitoare uragane care au distrus SUA în ultimele secole au marcat istoria.

image
Pagubele catastrofei au fost estimate la aproximativ 10 miliarde de dolari
  • 1780. Marele Uragan a lovit cu sălbăticie Huracan San Calixto şi a ucis peste 27.000 de oameni. Rămâne cea mai mare furtună din istorie, care a avut loc în oceanul Atlantic, până în zilele noastre.
  • 1776. Uraganul din Pointe-a-Pitre Bay, Caraibe, a măturat insulele timp de aproape cinci zile şi cronicile atestă faptul că nici o clădire nu a rămas în picioare. Au pierit atunci peste 6.000 de oameni. 
  • 1780. Uraganul din St. Lucia a distrus complet Porto Rico şi St. Lucia, fiind o furtună tropicală de categoria 5. Au pierit atunci numai în St. Lucia peste 5.000 de persoane şi aproape 3.000 au fost date dispărute.
  • 1775. Uraganul din Terranova şi Carolina de Nord a fost menţionat ca cea mai distructivă furtună şi coşmarul trăit de localnici a fost menţionat inclusiv în predicile bisericeşti din vestul Europei, drept pedeapsă divină. Au pierit peste 4.000 de oameni.
  • 1782. Uraganul care a schimbat istoria. Furtuna a avut loc în septembrie şi a distrus flota amiralului Thomas Graves care venise să înăbuşe tentativele de rupere de Imperiu ale localnicilor. Au pierit atunci 3.000 de persoane.
  • 1817. Uraganul din Martinica şi Dominica este unul dintre cele mai violente din istoria omenirii. Urgia dezlănţuită asupra insulelor a ţinut aproape patru zile, timp în care localnicii nu mai ştiau dacă este noapte sau zi. Au pierit 3.000 de oameni. 

image
Uraganul Katrina a devastat New Orleans în anul 2015
  • 2005. Uraganul Katrina este de departe cel mai devastator, cu pagube de peste 125 de miliarde de dolari, peste 1.880 de morţi şi oraşul New Orleans distrus în proporţie de 70%. Distrugerile sunt vizibile şi în zilele noastre.

Uraganul Patricia, un coşmar

La 20 octombrie 2015 s-a format în Oceanul Pacific Uraganul Patricia, care s-a năpustit asupra teritoriului mexican cu vânturi care aveau viteze de peste 325 km/h. Din fericire, paugubele au fost de o jumătate de miliard de dolari pentru că la scurt timp după ce a ajuns în zona de uscat, Patricia şi-a pierdut din forţă, cele mai puternice rafale ale vântului fiind de 270 km/h.

Cum sunt numite furtunile?

image
70% din oraş a fost acoperit de ape şi localitatea a fost abandonată

În luna septembrie 2017, uraganele Irma, Jose şi Katia au făcut ravagii în America Centrală şi în Statele Unite, şi câteva săptămâni mai târziu uraganul Ophelia a lovit Irlanda. Numărul crescut de furtuni tropicale din acest an i-a făcut pe mulţi să se întrebe cum sunt alese numele uraganelor.  „Este mult mai uşor de mediatizat o furtună şi să crească atenţia la mesajele de avertizare atunci când furtuna are un nume”, a declarat Clare Nullis, de la Organizaţia Meteorologică Mondială (OMM). Uraganul Irma a fost botezat astfel pentru că numele Irma urmează lui Harvey într-o listă predeterminată stabilită de OMM pentru uraganele ce se formează în Marea Caraibelor, Golful Mexicului şi Atlanticul de Nord. Pentru 2017, după Katia au urmat uraganele: Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy etc. În 2018 pe listă figurau numele: Alberto, Beryl, Chris, Debby, Ernesto, Florence, Gordon, Helene, Isaac etc. 

maurice munteanu
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
Adriana și Eliza Iliescu
jude law phillipa coan jpeg
colaj raluca badulescu theo rose bibi png
david victoria beckham son brooklyn t jpeg
Catrinel Sandu familie Sarasota Florida jpg
horia tecau jpg
Avioane rusești TU-160 FOTO Profimedia
Putin a fost taximetrist FOTO Twitter
image
image
image
image
calorifer foto shutterstock 1523338310 jpg
cine este sotia lui alexandru arsinel  crop 1664473092 jpg
horia tecau jpg
Gollum, într o secvenţă din Stăpânul Inelelor jpeg
foto1 pelerinaj 2021 INQUAM Photos Liviu Chirica jpg
harry charles jpg