Cheagurile provocate de AstraZeneca apar mai mult la femei decât la bărbați

7 mai 2021
article img
Se permite vaccinarea cu un alt tip de vaccin pe bază de ARN Mesager, pentru toate persoanele care au fost vaccinate cu prima doză de AstraZenecaFoto: Arhiva Click!

Potrivit unui studiu britanic, cheagurile de sânge provocate în cazuri rare de vaccinul pentru Covid-19 al AstraZeneca au apărut mai mult la femei decât la bărbaţi. Difirența de incidență este însă destul de mică.

Oficialii britanici au afirmat anterior doar că incidenţa cheagurilor era legată de vârstă şi că nu a fost stabilită o legătură cu sexul, menţionând că mai multe femei au fost vaccinate decât bărbaţii.

”Există acum unele dovezi că rata de incidenţă raportată este mai mare la femei în comparaţie cu bărbaţii, deşi acest lucru nu se observă la toate grupele de vârstă şi diferenţa rămâne mică”, a declarat Agenţia de reglementare a medicamentelor şi a produselor medicale (MHRA) în actualizările sale săptămânale privind cheagurile.

Unele ţări, inclusiv Marea Britanie, au recomandat ca doar persoanele peste o anumită vârstă să fie vaccinate. În ultimele cifre săptămânale, MHRA a arătat că incidenţa cazurilor de cheaguri şi a unor niveluri scăzute de trombocite a fost de 10,5 pe milion de doze, comparativ cu 9,3 pe milion săptămâna trecută. Au existat 242 de cazuri de formare de cheaguri, dintre care 6 au apărut după a doua doză.