Cine a fost, de fapt, Osama bin Laden! CIA i-a publicat jurnalul personal

simeon stalpnicul png
CIA a publicat jurnalul personal al lui Osama bin LadenFoto: AP

CIA, unul dintre serviciile de informații ale Statelor Unite, a desecretizat și a permis publicarea mai multor detalii din jurnalul personal al lui Osama bin Laden. Este doar unul dintre cele 470.000 de documente colectate de serviciul de intelligence american, din casa teroristului, după ce a fost ucis.

Osama bin Laden continuă să rămână în atenția americanilor, chiar și după moartea sa, nu atât prin faptul că a fost liderul unuia dintre cele mai periculoase grupări teroriste din istorie, ci prin pericolul pe care încă îl reprezintă observațiile și așa-zisele sale învățături, scrise pentru a-i radicaliza pe musulmani.

The Guardian a publicat informații din importantul document și aflăm că Osama bin Laden devenise un fin cunoscător al Occidentului, dar perspectiva pe care și-o formase despre oamenii „decadenți”, venea prin prisma viziunii sale extremiste islamiste.

Documentul a fost publicat miercuri, 1 noiembrie de CIA, „în interesul transparenței și pentru a sprijini opinia publică în a înțelege fenomenul al-Qaida și pe Bin Laden”. Conform relatărilor din jurnal, el a călătorit în Occident încă din copilărie, pentru a fi supus unui tratament nespecificat, când era în clasa a șasea și avea 13 ani.

simeon stalpnicul png
Osama bin Laden transmite dintr-o locație necunoscută, în octombrie 2001Foto: Getty

În anul următor, adolescentul Bin Laden, care era fiul unui miliardar saudit cu afaceri în domeniul construcțiilor, a mers în Marea Britanie pentru o perioadă de zece luni, pentru a studia. Aici, el a urmat cursuri de limba engleză la Universitatea din Oxford, fiind fascinat de opera lui Shakespeare, dar totuși încerca să se împotrivească atracției seducătoare a culturii britanice.

Vizitele la casa memorială Shakespeare, din Stratford-upon-Avon l-au impresionat (cu toate că neagă acest lucru), dar știa că englezii sunt o societate „decadentă”. Vârsta l-a împiedicat să-și formeze o părere clară despre noua lume în care pășise, dar mergea în fiecare duminică să viziteze casa lui Shakespeare: „Nu am fost impresionat și am constatat că erau o societate diferită de a noastră și o societate cu principii morale permisive”, notase Bin Laden în jurnal.

Jurnalul pare să fie scris parțial, și de fiul lui Osama bin Laden, Khalid, care, de asemenea, a fost ucis în timpul atacului aerian al americanilor. După detaliile autobiografice oferite, fostul lider al-Qaida formulează un preludiu al teoriei islamiste și îndeamnă musulmanii din întreaga lume să se unească și să pornească un jihad împotriva tuturor națiunilor non-musulmane. S-au scris numeroase studii despre posibila călătorie a lui Bin Laden în Occident, când era tânăr, dar jurnalul său personal este prima confirmare a acestei teorii.

FotoJet jpg
cub loredana groza png
Regina Elisabeta
dragos patraru starea natiei sanatatii slab jpeg
cub acident avioane Heathrow Londra
BeFunky collage (12) jpg
militar pedofil jpeg
cub xonia png
Soldati ucraineni se adapostesc in timpul unui bombardament in Lyman- razboi Ucraina FOTO Profimedia
Diniyar Bilyaletdinov FOTO Profimedia jpg
image
image
image
image
FotoJet jpg
cub acident avioane Heathrow Londra
rabla 0 jpeg
elon musk foto profimedia
militar pedofil jpeg
1 priscilla chan si mark zuckerberg jpg jpeg