Cine este Kamala Harris, prima femeie de culoare care a ajuns vicepreședinte

image
Kamala Harris este prima femeie de culoare care a devenit vice-președinte al SUA foto: Getty Images

Democratul Joe Biden a ales-o pe senatoarea Kamala Harris pentru func┼úia de vicepre┼čedinte. Kamala Harris a devenit astfel prima femeie de culoare ┼či prima femeie vicepre┼čedinte a SUA.

ÔÇŁAm marea onoare s─â anun┼ú c─â am selectat-o pe KamalaHarris ÔÇô o lupt─âtoare┬á ne├«nfricat─â pentru cei m─ârun┼úi ┼či unul dintre cei mai buni func┼úionari publici ÔÇô drept partenera mea ├«n alegeriÔÇŁ, a anun╚Ťat Biden, conform News.ro.

Kamala Harris (55 de ani) este senator din partea statului California. Fiica unei mame indiene ┼či a unui tat─â jamaican, Harris a dobor├ót barierele de-a lungul carierei. A fost prima femeie care a ocupat func┼úia de procuror districtual ├«n San Francisco, aleas─â ├«n biroul respectiv ├«n 2003, ┼či prima femeie care a fost procuror general ├«n California, aleas─â ├«n biroul respectiv ├«n 2010.

Harris va contribui la atragerea voturilor afro-americanilor, cei mai loiali aleg─âtori ai democra┼úilor. ├Än urm─â cu patru ani, prima sc─âdere a particip─ârii la vot a americanilor de culoare din ultimii 20 de ani a contribuit la e┼čecul lui Hillary Clinton ├«n fa┼úa lui Trump.

Votul de culoare este de importan┼ú─â major─â pentru speran┼úele lui Biden de a c├ó┼čtiga ├«n statele sudice Georgia ┼či Florida, unde Trump a c├ó┼čtigat acum patru ani, dar unde sondajele indic─â o lupt─â str├óns─â ├«n acest an.

Prin intermediul lui Harris, senatoare din California care a candidat la r├óndul ei pentru Casa Alb─â ├«nainte de a decide s─â ├«l sus┼úin─â pe Biden, acesta c├ó┼čtig─â un politician cu experimentat, testat deja pentru rigorile campaniei preziden┼úiale din 2020.

Kamala Harris, fost procuror general al Californiei

Harris este bine cunoscut─â pentru stilul uneori agresiv din Senat. ├Än calitate de candidat preziden┼úial, l-a atacat pe Biden ├«n timpul unei dezbateri la televiziune ├«n leg─âtur─â cu pozi┼úiile trecute ale acestuia referitoare la transportul obligatoriu al elevilor cu autobuzul, pentru a desegrega ┼čcolile. Unii consilieri ai lui Biden au declarat c─â atacurile i-au f─âcut s─â se ├«ntrebe dac─â Harris poate fi o partener─â de ├«ncredere, din cauza ambi┼úiilor sale politice.

├Än timp ce acel schimb de replici nu a reu┼čit s─â-i sporeasc─â ┼čansele pentru Casa Alb─â, campania Biden ├«i va folosi talentul de procuror ├«mpotriva lui Trump ┼či a vicepre┼čedintelui Mike Pence. Harris va participa la o dezbatere cu Pence pe 7 octombrie, ├«n Salt Lake City, Utah.

Alegerea unui partener de conducere este important─â ├«n mod special pentru Biden, care va ├«mplini 78 de ani ├«n noiembrie ┼či care va fi cea mai ├«n v├órst─â persoan─â care va deveni pre┼čedinte, dac─â va fi ales.

Vârsta lui Biden a dus, de asemenea, la speculaţiile că acesta va servi doar un singur mandat, făcând din Harris un potenţial concurent puternic pentru nominalizarea din 2024. Unii dintre aliaţii lui Biden au fost îngrijoraţi că acest fapt o va face un partener nepotrivit.

Biden s-a angajat public s─â aleag─â o femeie drept vicepre┼čedinte, ├«ntr-o dezbatere din luna martie, dup─â ce a discutat problema cu so┼úia sa Jill ┼či a avut ├«n vedere al┼úi fo┼čti rivali preziden┼úiali, precum senatorii Amy Klobuchar ┼či Elizabeth Warren.

Citește și:

Alegerile preziden╚Ťiale din SUA, stabilite pentru 3 noiembrie

Kamala Harris, criticat─â pentru activitatea de procuror general

Dup─â moartea lui George Floyd, Harris a devenit o voce proeminent─â ├«n ap─ârarea justi┼úiei rasiale ┼či a reform─ârii poli┼úiei, particip├ónd la mar┼čuri ┼či intr├ónd ├«n contradic┼úie cu republicanii ├«n Senatul Statelor Unite, ├«n leg─âtur─â cu proiectele de reform─â.

Uneori, Harris a fost criticat─â de unii reprezentan┼úi ai comunit─â┼úii de culoare ┼či pentru func┼úia ei de procuror general al Californiei pentru c─â nu ar fi f─âcut suficient pentru a investiga cazurile ├«n care poli┼úi┼čtii au tras ├«n oameni ┬á┼či pentru c─â a ┼úinut partea procurorilor ├«n cazuri ├«n care condamn─ârile au fost gre┼čite.

Doar dou─â femei au mai fost nominalizate pentru func┼úia de vicepre┼čedinte, Sarah Palin de republicani ├«n 2008 ┼či Geraldine Ferraro, de democra┼úi ├«n 1984. Niciuna dintre ele nu a ajuns la Casa Alb─â. Alegerile din SUA sunt programate la 3 noiembrie.

Margherita jpg
291827675 143680388282143 2329072573907553322 n jpg
1 teodora liana stanciu mita mihai georgescu 1 2 jpg jpeg
1 bruce willis jpg jpeg
image png
anne heche 1 profimedia 0712340053 jpg
FotoJet (2) jpg
image png
image
image
image
image
image png
6 baza Craiova jpg
89611 vulcan Islanda   GettyImages 1309736200 jpg
calendar ortodox 2021 19 august sfantul andrei stratilat si credinciosii sai soldati 2593 la numar fresca la manastirea sucevita jpeg
Lacul Morii jpg
pensionari care au deplatit facturi 0 jpeg