Cine este Roman Protasevici, jurnalistul captiv în Belarus după deturnarea unui avion

image
Roman Protasevici a fost capturat în urma deturnării unui avion cu peste 100 de pasageri la bord

Povestea jurnalistului opozant al regimului de la Minsk, Roman Protasevici, pare rupt─â din scenariul unui film cu Jason Bourne, c─âci are toate ingredientele unui complot n─âscocit la Hollywood. O aeronav─â Ryanair, care zboar─â pe o rut─â comercial─â de la Atena, la Vilnius, Lituania, este interceptat─â de un un MIG 29 la ordinele pre╚Öedintelui Belarusului, Alexei Luka╚Öenko, iar apoi este redirec╚Ťionat─â c─âtre aeroportul de la Minsk. Pretextul: la bordul s-ar afla bomb─â revendicat─â (afl─âm ulterior) de gruparea Hamas. ├Äns─â, realitatea este cu totul alta. Autorit─â╚Ťile din Belarus doreau s─â-l aresteze pe opozantul Roman Protasevici, un jurnalist care c─âl─âtorea la bordul avionului de linie. Protagonistul este re╚Ťinut ╚Öi ├«nchis la un centru de deten╚Ťie. Iat─â cine este Roman Protasevici, t├ón─ârul dizident capturat prin deturnarea unui aeronave cu peste 100 de pasageri la bord.

Povestea face rapid ├«nconjurul lumii, iar Europa r─âm├óne ╚Öocat─â. Deturnarea unui avion la ordinele unui pre╚Öedinte de stat este un act de terorism incalificabil, primul de acest gen ╚Öi condamnat vehement de to╚Ťi liderii mondiali.

├Äntre timp, ├«n Belarus lucrurile se mi╚Öc─â repede: Roman Protasevici este arestat pe aeroport ├«mpreun─â cu iubita lui ╚Öi dus la un centru de deten╚Ťie. Aici este b─âtut ╚Öi maltratat, iar apoi obligat s─â posteze pe re╚Ťelele de socializare un filmule╚Ť ├«n care s─â spun─â c─â totul este bine. P─ârin╚Ťii s─âi, rudele, prietenii, cunoscu╚Ťii - to╚Ťi declar─â c─â t├ón─ârul se afl─â ├«ns─â ├«n stare critic─â, internat ├«ntr-un spital, cu probleme serioase la inim─â. 

Cine este Roman Protasevici este ├«ntrebarea care se afl─â ├«n aceste zile pe buzele tuturor. Unii ar spune c─â este un simbol al luptei ├«mpotriva comunismului din Belarus Al╚Ťii, c─â este un erou ╚Öi un martir. Pre╚Öedintele dictator Alexei Luka╚Öenko ├«l consider─â ├«ns─â unul dintre cei mai mari du╚Ömani ai regimului s─âu ╚Öi ├«╚Öi dore╚Öte eliminarea opozantului - faptele recente o dovedesc - prin orice mijloace. Situa╚Ťia politic─â ├«n estul continentului este foarte grav─â din moment ce comuni╚Ötii au fost ├«n stare s─â deturneze un avion cu pasageri pentru a prinde un singur om. 

Jurnalist independent, dizident și activist, cofondatorul canalului liber NEXTA

Se pare c─â unele dintre fostele state ale blocului Sovietic ├«nc─â fac legea ├«n estul continentului. Duminic─â, regimul comunist din Belarus a luat o decizie f─âr─â precedent, care a st├órnit furia ╚Öi indignarea ├«ntregii lumi. Au deturnat un avion cu pasageri pentru a prinde un om, au fost ├«n stare s─â pirateze unui avion de linie pentru a-l aresta pe unul dintre cei mai vehementi opozan╚Ťi ai regimului, pe Roman Protasevici un t├ón─âr de numai are 26 de ani. 

CITE╚śTE ╚śI: Reac╚Ťia jurnalistului arestat la Minsk, ├«nainte s─â fie dat jos din avion: "Aici m─â a┼čteapt─â pedeapsa cu moartea"

├Än Belarus au r─âmas pu╚Ťine surse independente de ╚Ötiri, c─âci majoritatea a fost for╚Ťat─â s─â se ├«nchis─â dup─â protestele care au avut loc ├«n urma alegerilor preziden╚Ťiale din 2020, al c─âror rezultate au fost fraudate. Luka╚Öenko a revenit atunci la putere prin furt, ├«ns─â asta l-a determinat ╚Öi mai mult s─â pun─â ÔÇ×botni╚Ť─âÔÇŁ odat─â pentru totdeauna presei libere. Atunci s-a remarcat t├ón─ârul Roman Protasevici, un jurnalist care a devenit cofondator ╚Öi editor al canalului NEXTA de pe platforma de socializare Telegram, una dintre pu╚Ťinele voci libere, care nu au putut fi ├«nchise de regim. T├ón─ârul activist ╚Öi-a c├ó╚Ötigat rapid simpatia tuturor opozan╚Ťilor regimului ╚Öi a devenit un simbol al luptei ├«mpotriva comunismului din Belarus. El a fost portavocea poporului, organiz├ónd o mul╚Ťime de proteste ╚Öi demonstra╚Ťii ├«mpotriva guvernului ╚Öi oferind publicit─â╚Ťii informa╚Ťii pre╚Ťioase, ce se doreau a fi ascunse de ochii Europei. Protasevici este ├«n prezent redactor-╚Öef al unui punct de lucru politic din Belarus g─âzduit pe aplica╚Ťia de mesagerie Telegram numit─â ÔÇ×Belarus of the BrainÔÇŁ, care are aproximativ un sfert de milion de abona╚Ťi, relateaz─â Reuters.

Protasevici luptă împotriva regimului de la Minsk din exil 

Roman Protasevici a fugit ├«mpreun─â cu p─ârin╚Ťii s─âi ├«n Polonia ├«n anul 2019 din cauza presiunilor venite din partea autorit─â╚Ťilor belaruse. Ulterior s-a mutat la Vilnius, capitala Lituaniei, unde se afl─â ╚Öi liderul opozi╚Ťiei Sviatlana Tsikhanouskaya. De atunci, Roman tr─âie╚Öte ├«n exil ├«ns─â continu─â s─â lupte ├«mpotriva regimului impus de Alexei Luka╚Öenko ╚Öi o face foarte bine c─âci devine o persoan─â din ce ├«n ce mai influent─â. Totul culmineaz─â cu momentul ├«n care Guvernul din Belarus ├«l consider─â terorist ╚Öi ├«l trece pe lista celor mai c─âutate persoane. El este acuzat de incitare la dezordine public─â ╚Öi ur─â social─â. Motiv pentru care se ├«ncearc─â prinderea dizidentului ╚Öi arestarea sa. Acest lucru se ├«nt├ómpl─â duminic─â, ├«n cel mai ur├ót ╚Öi mi╚Öele╚Öte mod cu pu╚Ťin╚Ť─â: deturnarea unui avion cu peste 100 de oameni la bord. 

CITE╚śTE ╚śI: Europa ├«╚Öi ├«nchide spa╚Ťiul aerian pentru aeronavele din Belarus. Alte sanc╚Ťiuni impuse ├«n contextul captur─ârii lui Roman Protasevici

image png
card ajutor jpg
image png
printul paul 1 jpeg
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
1 carmen tanase jpg jpeg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
ILUSTRATIE BENZINA 05 002 INQUAM Photos Octav Ganea jpg
printul paul 1 jpeg
bani in portofel jpeg
inquam photo bucuresti  urmari  cod galben furtuna 92793 jpg
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs