Cine este turista care a dus COVID-19 în Creta
Iar suntem arătaţi cu degetul de străini. O ştire a făcut înconjurul Europei sâmbătă: o româncă a adus virusul ucigaş în paradisul din insula grecească Creta. Doar că românca trăieşte în Germania şi a venit în vacanţă în Creta cu un charter prin Atena. Acest ”amănunt” a fost trecut cu vederea de autorităţi.
Încă de sâmbătă, 4 iulie, s-a dat alarma că primul turist găsit infectat cu noul coronavirus în Creta este român, chiar Ministerul Afacerilor Externe a confirmat informaţia. MAE a precizat, printr-un comunicat, că persoana respectivă a ajuns în Grecia în data de 2 iulie cu o cursă aeriană charter cu escală la Atena, destinaţia finală fiind insula Creta.
La acea dată, nu a existat nici un zbor charter din România în Creta, lucru care a pus semne de întrebare despre provenienţa româncei. Astfel, directorul Christian Tour, Cristian Pandel, a postat pe Facebook informaţia potrivit căreia turista are cetăţenie română, însă trăieşte în Germania, scrie adevarul.ro.
Aceasta a ajuns în Creta joi cu o cursă Der Touristic. Explicaţiile sunt următoarele: primele avioane charter care au zburat din România în Grecia după redeschiderea aeroporturilor au fost organizate, miercuri, 1 iulie, de Christian Tour. O cursă a fost în Creta (Heraklion), iar cealaltă în Rhodos. În ambele cazuri, autorităţile elene au efectuat testarea în cazul tuturor pasagerilor şi au primit rezultatele nagative.
”În Rhodos, a venit chiar ministrul Turismului de Grecia, împreună cu partenerul nostru de acolo, pentru a întâmpina turiştii. În primele două zboruri directe, în Rhodos şi Creta, au fost testaţi toţi turiştii, nu aleatoriu, pentru că voiau să existe o bază de date permanentă, dar nici un turist nu a stat în autoizolare sau în carantină. Au fost 200 într-un avion şi 200 în celălalt. Testul tuturor a ieşit negativ”, a declarat Marius Berca, director operaţional de la Christian Tour.
Nici un alt tour operator din România nu a efectuat curse charter în Creta. Toţi ceilalţi tour operatori vor începe cursele abia săptămâna aceasta. Şi consultantul în turism Răzvan Pascu spune că informaţia celor de la MAE nu este tocmai corectă. Pascu a scris pe pagina sa de socializare că a făcut o anchetă proprie în acest caz şi a descoperit altceva.
”În comunicatul MAE este fie o eroare, fie ceva care nu are legătură cu România. Scrie că turista a fost într-un charter care a zburat în Creta via Atena. Din România, însă, nu există aşa ceva”, susţine Pascu.