Români condamnaţi în cazul camionului cu cadavre. 39 de vietnamezi au murit sufocați, în 2019

Primele sentinţe în cazul care a cutremurat planeta acum doi ani şi jumătate! Trei români au fost condamnaţi definitiv la închisoare, iar doi sunt încă judecaţi, în procesele traficanţilor de fiinţe umane. În 2019, reţeaua a provocat moartea a 39 de vietnamezi, găsiţi sufocaţi într-un camion frigorific, la Londra.

Alexandru-Ovidiu Hanga, Gheorghe Nica şi Valentin Calotă vor înfunda puşcăria. Foto: Essex Police
Alexandru-Ovidiu Hanga, Gheorghe Nica şi Valentin Calotă vor înfunda puşcăria. Foto: Essex Police

Românii Gheorghe Nica, Valentin Calotă, Alexandru Ovidiu Hanga, Marius Drăghici şi Ştefan Dragoş Damian au fost puşi sub acuzare în cazul şocant al celor 39 de migranţi vietnamezi, găsiţi morţi în octombrie 2019. Cadavrele au fost descoperite într-un camion frigorific, aflat în estul Londrei. Victimele, printre care se aflau şi opt adolescenţi, plătiseră câte 10.000 euro ca să ajungă în Marea Britanie, arată Adevarul.ro.

Asiaticii au murit sufocaţi în containerul camionului, la temperaturi de 38,5 grade Celsius, în timpul călătoriei din Belgia spre Essex (Marea Britanie). Printre aceştia se numărau absolvenţi de facultate, bucătari, zidari sau frizeri. Înainte să moară, vietnamezii le-au trimis mesaje disperate celor dragi. Camionul a fost abandonat apoi într-o zonă industrială din estul Londrei. 

Cazul cutremurător a fost anchetat de autorităţile din Belgia, Franţa, Marea Britanie şi Vietnam. Infractorii acţionau sub paravanul unei firme de transport şi au obţinut peste un milion de lire sterline de pe urma migranţilor (aproximativ 1,2 milioane de euro).    

Vehiculul în care s-au prăpădit asiaticii fusese abandonat în estul Londrei. Foto: Profimedia
Vehiculul în care s-au prăpădit asiaticii fusese abandonat în estul Londrei. Foto: Profimedia

Procesele s-au soldat cu pedepse grele pentru membrii grupării. Potrivit cotidianului britanic Daily Mail, ultimul proces s-a terminat pe 22 ianuarie, în Belgia, unde au fost judecate 23 de persoane, între care şi liderul vietnamez al traficanţilor, Vo Van Hong (45 de ani). Acesta a fost condamnat la 15 ani de detenţie. Banda avea ca “sediu” un apartament aflat în proprietatea lui Vo Van Hong, situat deasupra unei pizzerii de pe Ninoofsesteenweg, în cartierul Anderlecht (Belgia). 

Dintre cei 23 de traficanţi (belgieni, marocani şi armeni), 19 au fost condamnaţi şi patru au fost achitaţi. Alţi şapte membri ai grupării au fost deja condamnaţi şi încarceraţi în Marea Britanie, iar în Franţa sunt judecate încă 26 de persoane. În procesul desfăşurat în Regatul Unit, s-a stabilit că din gruparea coordonată de britanicul Ronan Hughes făceau parte şi românii Gheorghe Nica, Valentin Calotă, Alexandru Ovidiu Hanga, Marius Drăghici şi Ştefan Dragoş Damian. Liderul Hughes a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, în timp ce Nica va sta 27 de ani după gratii. Şoferul camionului în care au murit cei 39 de migranţi, Maurice Robinson, a fost condamnat la 13 ani. Alţi doi români, Valentin Calota şi Alexandru-Ovidiu Hanga, au primit 4 ani şi 6 luni, respectiv 3 ani de închisoare.

Contrabandă cu ţigări şi whisky

Potrivit presei britanice, Gheorghe Nica a avut un rol esenţial în grupare. În vârstă de 44 ani, cu cetăţenie dublă, română şi britanică, românul lucra ca şofer de camion şi mecanic. Tot el i-ar fi adus în grupare şi pe ceilalţi români, care au declarat că Nica i-a plătit cash, la fiecare cursă, cu câte 700 de lire sterline (835 de euro). Pe lângă migranţi, Nica se ocupa şi de contrabanda cu ţigări şi whisky. 

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News!  

image
image
image
image
image
image
Stație de metrou Tudor Arghezi. foto: Sever Gheorghe
iluzie optica jpg
Prințul William și Kate Middleton  foto   GettyImages jpg
hotel intercontinental jpg
Biserica medievală din Densus  Foto Daniel Guță (1) JPG
Palatul Parlamentului - Casa Poporului FOTO Shutterstock
aeroport cluj pixabay jpg
judecatoarea popiviciu jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net