Creștinii, invitați de Papa Francisc să sărbătorească Paștele în aceeași zi. Răspunsul Patriarhiei Române

Ultima actualizare:

Biserica Catolică este gata să accepte o singură dată pentru Paşte. Anunțul a fost făcut de Papa Francisc, care a invocat „o  dată a unităţii”. Suveranul Pontif a subliniat că acest lucru ar reprezenta un pas important pentru toți creștinii, Paștele, sărbătoarea centrală a creștinismului, fiind celebrată în zile diferite de catolici și ortodocși.  Patriarhia Română a transmis însă că o astfel de decizie se poate lua doar în cadrul unui Sinod „prin participarea tuturor Bisericilor Ortodoxe surori”.

Mesajul Suveranului Pontif

Papa Francisc. Foto: Profimedia Images
Papa Francisc. Foto: Profimedia Images

Papa Francisc a afirmat sâmbătă că Biserica Catolică este gata să accepte o singură dată pentru Paşte, în timp ce această sărbătoare religioasă este adesea celebrată la date diferite în funcţie de calendarele religioase folosite, informează AFP, preluată de Agerpres.

Într-o manieră providenţială, Paştele va fi celebrat în acest an în aceeaşi zi în calendarele gregorian şi iulian, tocmai în cursul acestei aniversări ecumenice”, a afirmat papa referindu-se la Conciliul de la Niceea, care a avut loc în urmă cu 1700 de ani şi este considerat primul conciliu care a avut ca scop rezolvarea problemelor dintre diferitele biserici.

Îmi reînnoiesc apelul ca coincidenţa aceasta să servească drept aducere aminte tuturor creştinilor să facă un pas decisiv spre unitate şi asta în jurul unei date comune pentru Paşte”, a punctat suveranul pontif.

Răspunsul Patriarhiei Române 

„În urma declarației recente a Papei Francisc referitoare la stabilirea unei date comune a celebrării Învierii Domnului facem precizarea că orice consultare referitoare la data Paștelui și o eventuală hotărâre pot avea loc numai în cadrul unui viitor Sinod pan-ortodox, prin participarea tuturor Bisericilor Ortodoxe surori.

Așadar, și prezenta inițiativă se înscrie în același parcurs de lucru, ținând cont și de recomandarea foarte importantă a Sinaxei Întâistătătorilor și Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe, întrunită între 21-28 ianuarie 2016 la Centrul Patriarhiei Ecumenice de la Chambésy, în cursul căreia s-au precizat următoarele: „în ceea ce privește tema Calendarului, este potrivit ca fiecare Biserică să fie liberă de a pune în practică ceea ce consideră de cuviință pentru formarea duhovnicească a enoriașilor săi, dar fără să modifice data sărbătoririi comune a Paștilor de către toți ortodocșii”.

Prin urmare, orice inițiativă referitoare la data de sărbătorire a Paștelui poate fi discutată doar în cadrul unui Sinod pan-ortodox”, a transmis Patriarhia, în cadrul unui comunicat.

Cum se stabilește data Paștelui

Calcularea datei Paștelui este legată de două fenomene naturale: echinocțiul de primăvară și luna plină.

De altfel, variabilitatea datei se datorează fazei lunii care poate cădea pe o dată diferită în fiecare an.

Diferența majoră între catolici și ortodocși constă în utilizarea a două calendare distincte: calendarul gregorian, folosit de Biserica Catolică, și cel iulian, utilizat de Biserica Ortodoxă.

Această divergență a fost cauza principală pentru care Paștele nu este sărbătorit în aceeași zi de ambele confesiuni.

Biserica Catolică stabilește data Paștelui folosind calendarul gregorian, stabilit de Papa Grigore al XIII-lea în 1582, în timp ce Biserica Ortodoxă continuă să urmeze calendarul iulian. Diferențele dintre cele două calendare au devenit tot mai pronunțate în decursul decadelor, iar în prezent decalajul dintre ele este de 13 zile.

Istoria diferențelor între Paștele catolic și ortodox

La începuturile creștinismului, Paștele era sărbătorit în aceeași zi de către toate bisericile.

Totuși, după Marea Schismă din 1054, creștinismul s-a împărțit în două mari tradiții – catolică și ortodoxă.

În urma reformei calendariale din 1582, când Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian, s-a produs prima mare diferență, iar bisericile ortodoxe au refuzat să adopte această schimbare.

La începutul secolului XX, unele biserici ortodoxe au început să se gândească la trecerea la calendarul gregorian, dar aceasta nu a fost acceptată de toate.

Astăzi, există biserici ortodoxe care încă urmează calendarul iulian, iar diferențele de dată între Paștele catolic și cel ortodox sunt uneori destul de mari. De exemplu, Paștele ortodox poate cădea în aprilie sau mai, dar niciodată în martie, așa cum se întâmplă la catolici.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Parcul Circului de Stat jpg
image png
Posibil troc politic între Elena Lasconi și Nicușor Dan Foto Elena Lasconi   Facebook jpg
Battle of Mohi 1241 png
Victor Ponta FOTO Mediafax
Petru Groza, la discursul lui Gheorghe Gheorghiu Dej jpeg
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
chickens 4474176 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net