Cum arată cea mai veche biblie din lume și cu ce sumă RECORD a fost cumpărată. Peste Codul lui Da Vinci

O Biblie ebraică veche de peste 1.000 de ani și descrisă drept „unul dintre cele mai importante texte din istoria omenirii” a devenit cel mai valoros manuscris vândut vreodată la licitație, relatează CNN.

image

Codex Sassoon, care datează de la sfârșitul secolului al IX-lea sau începutul secolului al X-lea, s-a vândut miercuri cu 38,1 milioane de dolari la Sotheby's din New York. Se crede că este cea mai veche și mai completă Biblie ebraică.

I saw it last week.Amazing.Pre-Rashi/Rashi script.Before the Crusades.Before the Inquisituon.Incredible.Some pics: pic.twitter.com/HhC7lwQ6Ks

— Marc Leibowitz (@Marc_Leibowitz) May 17, 2023

Ultimul manuscris cu cele mai mari recorduri de vânzări a fost Codex Leicester al lui Leonardo da Vinci, care s-a vândut cu 30,8 milioane de dolari în 1994, potrivit Sotheby's.

Totuși, Codex Sassoon nu a ajuns la estimarea sa ridicată de 50 de milioane de dolari. Înainte de vânzare, a fost expus în Marea Britanie și Israel.

Sharon Mintz, specialist senior Sotheby's Judaica, cărți și manuscrise, a declarat pentru CNN înainte de licitație că „acesta este cel mai important document care a venit vreodată la licitație”.

Cumpărătorul, un fost ambasador SUA în România

Biblia a fost cumpărată de filantropul Alfred Moses, fost ambasador al SUA în România. Acesta a plătit pentru valorosul manuscris 38, 1 milioane de dolari pentru ca să îl doneze Muzeului Poporului Evreu din Tel Aviv.

The New York Times precizează că este unul dintre cele mai mari preţuri obţinute vreodată pentru o carte sau un document istoric vândut la licitaţie.

O descoperire rară

Biblia care include 792 de pagini de pergament - realizate din piei de animale, și care cântărește aproximativ 26,5 kilograme, este descrisă drept o „producție generoasă pe care doar cei mai bogați și-ar fi putut-o permite”.

Such a privilege to sit with the Sasson Codex, the oldest most complete Hebrew Bible. pic.twitter.com/CASHAD8hEC

— David/Dovid Bashevkin (@DBashIdeas) May 16, 2023

Se crede că Codexul Sassoon este primul manuscris sub formă de carte din Biblia ebraică. În secolele anterioare scrierile existau doar în secțiuni de texte biblice sub formă de sul – care au ajuns să fie cunoscute sub numele de Manuscrisele de la Marea Moartă. Dar acestea nu conțineau versete, capitole sau semne de punctuație, potrivit Sotheby’s.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Cum să alegi o centrală de apartament?
image
image
image
image
image
image
scoala jpg
media 172171263041807200 png
575302124023416139984130915188503265381205646 ploi canicula foot pexels com realitatea net jpg
wizz air avion jpg
Marea Neagra FOTO Shutterstock jpg
imparatul care nu iubea roma historia ro jpg
Longevitate - cuplu varstnici - sport FOTO Shutterstock
caine  jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net